Проф. Начев: Вирусът засяга сърцето

Води до образуване на микротромби в малките съдове

Проф. Начев: Вирусът засяга сърцето | StandartNews.com

Коронавирусът директно засяга мускула на сърцето. Това заяви в ефира на "Неделята на NOVA"  директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев, който успя да се пребори със смъртоносната зараза. Заради нея 7 дни спял седнал, за да може да диша.

„При нас основно идват хора със сърдечно-съдови заболявания. Вирусът директно засяга мускула на сърцето. И което е по-важно - води до образуване на микротромби в малките съдове, които хранят мускула на сърцето. Оттам идват и усложненията”, каза именитият кардиохирург. И заяви: „Не сме спрели да лекуваме пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които нямат COVID-19.“.

Директорът на лечебното заведение гарантира, че се прави всичко възможно да няма смесване потоците на болните със здравите пациенти. „Има операционна, отделена за пациенти, които са с коронавирус. Има отделна инвазивна лаборатория за COVID и други две, които са отделени да лекуват пациенти, които нямат COVID. Няма смесване на потоците", поясни Начев.

Смъртта на болни заради размотаване между лечебните заведения той коментира с думите: „Пациенти умират, защото има лекари и медицински специалисти, които не приемат професията си като призвание.”. Не искам и няма да адвокатствам на министър Костадин Ангелов, но тук става въпрос за организиране на работата на болниците. Някои от тях са общински, а не държавни и за тях отговорност носят общинските съвети и кметовете, подчерта проф. Начев. Тези животи обаче  според него са загубени от безхаберие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай