Вторник,

Предупреждение. Още една опасна ваксина

От: Редактор -
504
Предупреждение. Още една опасна ваксина
A
A
A

Няма как да се изтегли ваксината на "Астра Зенека" от пазара у нас, въпреки решенията тепърва предстоят. Това заяви Илко Гетов, представителят на ЕМА за България пред БНТ.

Спрямо ваксината на "Янсен" представителят на ЕМА обясни, че и спрямо нея има подобни подозрения за риск от тромбози, както при "Астра Зенека", но трябва да се изчака проверката на ЕМА. Илко Гетов посочи, че на този етап и с тази ваксина трябва да бъдем внимателни и пациентите да пациентите да бъдат проследявани.

Като че ли по-добрите ваксини се оказаха тези на принципа на иРНК, въпреки недоверието за тяхната ефикасност и критиките към тях в началото, посочи Гетов. По думите му вече и в България имаме основание да кажем, че тези ваксини наистина действат, а като пример той даде лечебни заведения, където персоналът е защитен именно с иРНК ваксини.

Личният съвет на Илко Гетов към ваксинираните вече с "Астра Зенека" с първа доза е, ако след първата доза до 14-тия ден не са имали проблем, да проверят своето състояние и да си поставят втората доза, за да бъде ваксинационният цикъл пълен.

На въпрос дали ваксинираните с "Пфайзер" ще се наложи трета доза през септември, Илко Гетов посочи, че се работи непрекъснато по надграждане на съществуващите ваксини спрямо новите щамове и варианти на коронавируса, но при някои от ваксините се показва, че ваксиналната ефикасност спада.

Не е изключено в бъдеще да трябва да се ваксинираме всяка година, за да осигурим защита на организма срещу новите варианти.

"Оказа се, че COVID-19 изяде грипния вирус."

Няма категорични доказателства, че ваксинираните не могат да бъдат преносители на вируса и заради това е добре да спазват мерките, къветва още Илко Гетов..


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички