Понеделник,

Предупреждение. Още една опасна ваксина

От: Редактор -
706
Предупреждение. Още една опасна ваксина
A
A
A

Няма как да се изтегли ваксината на "Астра Зенека" от пазара у нас, въпреки решенията тепърва предстоят. Това заяви Илко Гетов, представителят на ЕМА за България пред БНТ.

Спрямо ваксината на "Янсен" представителят на ЕМА обясни, че и спрямо нея има подобни подозрения за риск от тромбози, както при "Астра Зенека", но трябва да се изчака проверката на ЕМА. Илко Гетов посочи, че на този етап и с тази ваксина трябва да бъдем внимателни и пациентите да пациентите да бъдат проследявани.

Като че ли по-добрите ваксини се оказаха тези на принципа на иРНК, въпреки недоверието за тяхната ефикасност и критиките към тях в началото, посочи Гетов. По думите му вече и в България имаме основание да кажем, че тези ваксини наистина действат, а като пример той даде лечебни заведения, където персоналът е защитен именно с иРНК ваксини.

Личният съвет на Илко Гетов към ваксинираните вече с "Астра Зенека" с първа доза е, ако след първата доза до 14-тия ден не са имали проблем, да проверят своето състояние и да си поставят втората доза, за да бъде ваксинационният цикъл пълен.

На въпрос дали ваксинираните с "Пфайзер" ще се наложи трета доза през септември, Илко Гетов посочи, че се работи непрекъснато по надграждане на съществуващите ваксини спрямо новите щамове и варианти на коронавируса, но при някои от ваксините се показва, че ваксиналната ефикасност спада.

Не е изключено в бъдеще да трябва да се ваксинираме всяка година, за да осигурим защита на организма срещу новите варианти.

"Оказа се, че COVID-19 изяде грипния вирус."

Няма категорични доказателства, че ваксинираните не могат да бъдат преносители на вируса и заради това е добре да спазват мерките, къветва още Илко Гетов..


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията