Пациенти тормозят личните лекари, телефони звънят на поразия

90% от телефонните обаждания в кабинетите на личните лекари са с безумни въпроси

Пациенти тормозят личните лекари, телефони звънят на поразия | StandartNews.com

Джипитата са гръбнакът на здравноосигурителния модел у нас. Ставаме все по-малко, а хората се обръщат към нас по всякакви поводи. Основният проблем, който се очертава в нашата дейност, е непознаването на правата и задълженията от страна на здравноосигурените граждани и нежеланието им да се запознаят как функционира системата. Това констатира пред Нова телевизия личният лекар д-р Мирослав Спасов.

„В нашите кабинети ние получаваме хиляди безумни въпроси. До момента нашите телефони, които са публикувани, не се използват за решаването  на здравни проблеми, а за хиляди безумни въпроси. Отправят се питания от типа - „болен съм, мога ли да дойда на преглед”, „какво ви е работното време”, „пребих се, може ли електронно направление”, поясни медикът.

Д-р Спасов подчерта, че 90% от телефонните обаждания в кабинетите на личните лекари са ангажирани с безумни въпроси. „Това е свързано и с невъзможността за адекватна преценка към кого да се обърнете. Скриването на телефонните ни номера ще ограничи безумните обаждания и ще ни освободи достатъчно време”, е мнението му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай