Няма достатъчно джипита, ще става по-лошо!

Повече от 10 г. хиляди жители на столичния квартал „Горна баня“ са без медицински център

Няма достатъчно джипита, ще става по-лошо! | StandartNews.com

„В България има недостиг на общопрактикуващи лекари. Този проблем ще се задълбочава. Един от основните недостатъци на системата ни е, че новозавършил лекар няма право да разкрие практика на джипи. Затова и няма желаещи да учат обща медицина“. Това предупреди пред БНР Галинка Павлова, управител на ДКЦ във Варна и бивш заместник-председател на Българския лекарски съюз.

По думите ѝ през 2000 година в страната ни са работили около 5300 джипита по договор с НЗОК, а днес техният брой е намалял с около 20% и те са 4200.

„До този дефицит доведе липсата на правилна политика, която да стимулира специалността „Обща медицина“... Има нормативни дефицити, организационни диспропорции, които доведоха до недостатъчност на общопрактикуващи лекари“, допълни Павлова.

Повече от 10 години хиляди жители на столичния квартал „Горна баня“ са без медицински център или поликлиника. Тежката бюрокрация по смяна на практиките на личните лекари е причина нито един лекар от съседен квартал да не пожелае да се премести в „Горна баня“, каза Дарина Лучанска от Инициативния комитет „Горна баня“.

По думите на Лучанска майки с малки деца, възрастни хора с хронични заболявания сменят по три транспорта, за да стигнат до лекар или болница в „Овча купел“ или в централните райони на столицата. От Инициативния комитет са говорили с личните си лекари, но заради бюрократичните процедури, те не желаят да сменят работните си места. Помощ не идва и от съсловните организации на лекарите.

Според Министерството на здравеопазването недостиг на лични лекари има в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай