Неделя,

Няма да изтеглят Астра Зенека

От: Мартина Суботинова -
292
Няма да изтеглят Астра Зенека
A
A
A

Не се обмисля изтегляне на ваксината на "Астра Зенека". Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред БНТ.

"За да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблем с ефикасността, безопасността и качеството, тъй като това е централизирано разрешен продукт, т.е. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) го оценява и издава разрешението, това е в техните правомощия. Разбира се, на локално ниво ако има проблеми, това може да се случи, но на този етап данните показват, че съотношението полза-риск е положително, ваксината може да се прилага и съответно тя се прилага", обясни Кирилов.

Според него за ваксините, които в момента се произвеждат, няма сигурност, че след една година ще бъдат ефективни, а срокът им на годност е много по-кратък. Затова ЕК обмисля вариантите за дарение и продажба. Ако има интерес в държави извън ЕС, може да бъде използвана тази възможност.

Той препоръча хората, ваксинирани с "АстраЗенека", да изчакат 84 дни и след това да обмислят поставянето на втора доза. За лицата, при които не са настъпили сериозни нежелани лекарствени реакции след поставянето на първата доза и не попадат в рисковата група, е препоръчително да се постави втората доза от съответната векторна ваксина.

"Такива редки нежелани лекарствени реакции, свързани с тромбоза, същевременно с тромбоцитопения и в някои от случаите кървене, не са съобщавани в България. В Европа се анализират постоянно данните. Тъй като към момента няма категоричност във връзката на тези много редки нежелани лекарствени реакции с приложенията на ваксините, засега ЕМА намира възможна връзка, затова проучванията трябва да продължат", каза още Кирилов.

В България най-много дози са приложени с ваксината на "Пфайзер". В последните седмици се е повишил делът на РНК-ваксините и това, което се очаква в следващите седмици, е значително количество от "Пфайзер".

"Следващата седмица доставката ще бъде от около 140 000 дози, през май по 270 000 дози ще идват всяка седмица, а през юни по 410 000. От ваксината на "Модерна" доставките също ще бъдат всяка седмица. До края на месец юни се очакват около половин милион дози от ваксината на "Янсен", от "Пфайзер" са 3,5 милиона, от "Модерна" - около 420 000, от оксфордската ваксина - около милион. Около 5,5 милиона до края на юни", обобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

"По отношение на ваксината на "Янсен" това, което е постъпило като информация от приложението в САЩ, засега са известни 8 случая на нежелани реакции, като един от тях е настъпил по време на клиничните изпитвания, а 7 от тях са след издаването на разрешението за употреба. Като приложените дози в САЩ са близо 7 милиона, т.е. честотата е много ниска", добави той.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com