Събота,

Нова вълна през есента? Какво ще я спре

От: Редактор -
353
Нова вълна през есента? Какво ще я спре
A
A
A

От анализите, които сме правили в нашия център, смятаме, че страната ни е близо до колективен имунитет, ако се ускори ваксинационният процес в следващите месеци. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в предаването "Бизнес старт"  по Bloomberg TV.Bulgaria.

"Може би до лятото ще сме достигнали колективен имунитет, тъй като огромна част от хората - над 3 млн. души, са се сблъскали с вируса. Ако не се ускори процесът по ваксиниране, е възможно да има още една вълна на разпространение в началото на есента", каза той.От думите на госта стана ясно, че здравната ситуация в страната се намира в лошо състояние.

"Ние сме на първо място в света по показателя обща смъртна опасност, който може би е единственият достоверен медико-статистически показател. Бяхме на първо място и през 2019 г., миналата година поставихме световен рекорд с над 18 на 1000 обща смъртност. От началото на годината е над 21 на 1000", каза медикът

Според него, единственият начин да се спре разпространението на вируса е ваксинацията.

Ограничителните мерки и дистанцията е видимо, че не вършат почти никаква работа.

В Европа сме на едно от последните места по ваксинация в ЕС – под 10% от населението са получили първата доза от ваксината, което означава удължаване на лошата ситуация в страната, смята Кацаров.Според него причините за високата смъртност в България са свързани с лошото състояние на здравната система.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията