Ние сме много дефицитни – без да задълбочаваме бюджетния дефицит

от д-р Никол Горанова и д-р Добромир Андреев

Ние сме много дефицитни – без да задълбочаваме бюджетния дефицит | StandartNews.com

Според европейската и национална статистика в България не достигат над 2000 специалисти по акушерство и гинекология. Вероятно в страната липсват поне 3000. Забелязваме, че масово семействата, освен че имат по едно до две деца, ако и когато имат,  по различни причини все повече се опитват да раждат по домовете, което е нецивилизовано и много опасно. Насърчаването и стимулирането на раждаемостта в България е много слабо.

            Всеки дефицит се преодолява с мощно увеличаване на снабдяването. Бюджетният дефицит се погасява с увеличена събираемост от силно растяща икономика, демографската криза – с рязко увеличение на раждаемостта,  а недостигът на акушер-гинеколози, психиатри, анестезиолози и всички медици – чрез „производство“ на  кадри от съществуващите и нови университети.

            В страната вече има едно място, което развива модерна педиатрична помощ и грижа с водеща експертиза, за да ги превърне в напълно достъпни за всички. Там показаха, че високите технологии, хигиената и прецизните стандарти не са лукс, а клинична необходимост и медицинска ценност. Много добри примери има в Европа и по света. На всички омръзнаха глупостите за разделителни линии и противоконституционното противопоставяне на видовете собственост – най-добрите, с реален принос и резултати,  трябва да се подкрепят от всички!

Дарете тук!

       Ние вече казахме как и защо пазим и пълним трезора на нашето национално богатство и бъдеще. Успяваме също да убедим десетки млади жени да имат трето дете след като сме акуширали второто. „Агресивното“ насърчаване на високата раждаемост, независимо от социалния, образователния, семейния, имотния и всякакъв друг статус трябва да бъде национална политика и дългосрочна стратегия.

Напоследък стана ясно, че бюджетният дефицит се формира главно от „социални“ плащания, сред тях обаче директното насърчаване на раждаемостта не се забелязва. Цените на клиничните пътеки са ниски спрямо средните в ЕС и скромните увеличения са истерично редки.

            Младите лекари, като нас, и силно дефицитните медицински сестри са оставени на само-ориентация в актуалните тенденции в професията, без национален фонд за напреднала специализация, продължаващо обучение и постоянно медийно признание – с фокус към акушерството, гинекологията и педиатрията.

            За майчиното и детското здравеопазване е написано и казано много, почти от всички, но само една новопостроена клиника отвори врати едва през тази година. Затова пациентите я нарекоха „явлението“.

            Сякаш животът на нацията е затворен в триъгълника на властта, но уважаеми политици, деца не се раждат само на „жълтите павета“, които освен това са повредени или в безпорядък!

А без да увеличим раждаемостта – демографската криза ще ни погълне!

 

Дарете тук!

Donate now!   Jetzt spenden!   Şimdi Bağış Yap!   Faites un don!   Donează acum!

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен път на преводите – с пълен отчет към дарителите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
mak
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи