Неделя,

Не бързайте с голямото ваксиниране

От: Редактор -
289
Не бързайте с голямото ваксиниране
A
A
A

"Ваксините ще очертаят по-ясен хоризонт в борбата и контрола срещу коронавирусната инфекция", каза пред БНР проф. Христо Найденски, ръководител на департамент “Инфекциозна микробиология” към БАН.

Той подчерта, че се дава "зелена светлина" на ваксините, които използват информационна РНК, за да могат да синтезират съответните антигени, които да провокират имунната система да създаде антитела. Професорът уточни, че предстои да се видят резултатите от научните разработки: 

"Когато трябва да се работи под напрежение и под натиска на инфекцията, трябва да се използват най-съвременните научни подходи", категорично заяви ученият.

Според него трябва да се направи анализ на различните ваксини дали имат достатъчна защита на организма и колко дълго ще трае имунният отговор, а чак тогава ще може да се посочи коя от ваксините е най-ефективна.

По думите му е правилен подходът първо да се ваксинират здравните работници и всички на първа линия, за да може рискът при тях да е сведен до минимум, а след това да се разшири мащабът на ваксиниране и да се получи колективен имунитет, който да е щит срещу навлизането на нови случаи на коронавирусна инфекция:

"Преболедувалите Covid-19 трябва да следят състоянието си и при понижаване на титъра на антитела и съществуващ риск от реинфекция, трябва да прецизират поведението си - отново да спазват противоепидемичните мерки и дори да се ваксинират".

Проф. Христо Найденски беше категоричен, че не трябва да се бърза с мащабно и скоростно ваксиниране, предвид на това, че все още не сме определили коя е най-ефективната ваксина:

"Все още има да изследваме постваксинационния процес на всяка ваксина".


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com