Насилихме ли науката с ваксините?

Рисковите групи е добре да се ваксинират

Насилихме ли науката с ваксините? | StandartNews.com

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу коронавирус. За младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна. Това заяви пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Той посочи, че няма притеснение относно особени странични ефекти, но се страхува за начина, по който се процедира с науката.

По негови думи науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда.

Това означава, че й трябва време, за да бъде категорична. Проф. Костов отбеляза, че в момента науката се е поставила в услуга на политиците и уплашеното общество и е била принудена да направи неща, които обичайно не се случват.

За него е немислимо да се пускат в обращение медикаменти или ваксини, без те да са преминали всички етапи, без световната експертна общност да си е казала думата, нито да се е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. По тази причина той заяви, че е огорчен и има много въпроси към ваксините.

С това обаче не искал да демотивира хората да се ваксинират. Проф. Костов подчерта, че той самият ще го направи.

"Науката се поддаде и допусна да бъде използвана. Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор", категоричен бе той.

От очакваните у нас ваксини проф. Костов изрази предпочитания към тази на Pfizer/Оксфорд, базирана на т.нар. информационна РНК.

Според него няма да успеем да победим вируса напълно, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект.

Пулмологът изрази надежда, че в края на зимата или началото на пролетта вятърът ще утихне и бурята ще отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято.

По негови думи част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса, и не усещат отговорност към другите. Според проф. Костов ние не сме подготвени за превенция и контрол - политиците в годините са проспали това време на подготовка.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай