Намериха грип у нас. Колко голяма е опасността?

Доказан е при пациентка на 48 години, която се е завърнала от чужбина

Намериха грип у нас. Колко голяма е опасността? | StandartNews.com

Първият грипен щам у нас беше доказан вчера, той е от типа AH3N2. Доказан е при пациентка на 48 години, която се е завърнала от чужбина. Хващаме началото на разпространението у нас. Това съобщи пред НоваНюз директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ този щам е включен в противогрипната ваксина, така че тя ще бъде ефикасна. "През лятото имаше тревожни данни от Австралия, сега заболеваемостта в САЩ и Канада бързо расте. Наблюдаваме по-ранно начало на грипната вълна във всички страни, включително и у нас. Това е много вероятно да доведе и до по-сериозна вълна. Нормално доказваме грип средата на декември, а сега го виждаме още през ноември. Хващаме началото на разпространението у нас, а не след като вече не може да се проследи епидемичната верига", обясни тя.

Проф. Христова описа и симптомите. "Грипът започва с висока температура, силни болки в тялото, силна отпадналост, защото вирусът е в кръвта. Много тежка адинамия – не можеш нищо да свършиш", разкри тя. И уточни, че лечението протича с ефикасни антивирусни препарати, но трябва да се вземат още в началото, когато обаче антибиотиците са противопоказни.

"Когато секретите станат жълти или зелени, значи има наслагване на инфекция, тогава вече е абсолютно задължително да се премине към антибиотици. Трябва едно много разумно поведение за прилагането им", подчерта проф. Христова. И припомни, че маските категорично спират заразяването с грип. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай