Вторник,

У нас не е прилагано забранено лекарство за диабет

От: Редактори -
397
У нас не е прилагано забранено лекарство за диабет
A
A
A

В България не е използвано при пациенти забранено още от 2009 г. френско лекарство против диабет, за  което разследване на БиБиСи показа, че е причина за смъртта на стотици пациенти. Това предаде БНР, като се позова на информация от Министерството на здравеопазването.

Случаят нашумя, след като БиБиСи оповести информация, че според френски здравни експерти лекарството за диабет може да е убило между 500 и 2000 души преди да бъде изтеглено от пазара през 2009 година.

На делото ще се обсъжда защо лекарството, въведено през 1976-а, е било разрешено за продажба толкова дълго време, въпреки предупрежденията. Тези данни се оспорват от френската фирма, според която има само три документирани случая, при които смъртта може ясно да се дължи на употребата на медикамента, а според информацията на Министерството на здравеопазването до БНР това лекарство се е прилагало като добавка към основната терапия при пациенти със захарен диабет тип 2, които са с наднормено тегло.

То съдържа съставка, при която има повишен риск от кардиотоксичност. Лекарствените продукти, съдържащи съставката, са одобрени за употреба в четири държави членки на Европейскя съюз - Франция, Португалия, Кипър и Люксембург, като само във Франция и Португалия продуктът е пуснат на пазара преди отмяната на разрешението му за употреба.

Отмяната е през 2009 година, когато френските органи издават бързо известие, с което информират Европейската агенция по лекарствата за своето решение да отменят във Франция разрешенията за употреба на медикамента поради повишен риск от кардиотоксичност или клапни сърдечни заболявания.

Португалските компетентни органи също спират употребата му, посочват още от Министерство на здравеопазването.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията