МЗ с ключова новина за ефикасността на ваксините

При две сложени дози ефективността е голяма срещу всички мутации

МЗ с ключова новина за ефикасността на ваксините | StandartNews.com

Актуални проучвания показват, че наличните ваксини са ефективни срещу различните варианти на Covid-19. Това посочват от Министерството на здравеопазването в пост на страницата си във Фейсбук и отговарят на въпроса какво влияние имат новите варианти на SARS-CoV-2 върху ефикасността на ваксините.

При хората, получили първа доза от ваксината срещу COVID-19, имунизационният цикъл трябва да бъде завършен, за да се предизвика силен имунен отговор, уточняват от здравното ведомство.

По този начин ще се избегне появата на нови мутации на вирусните варианти, които имат нови способности (пр. по-голяма заразност, по-тежко протичане и т.н.)

Проучвания от Обединеното кралство на ваксините Vaxzevria, с производител AstraZeneca, и Comirnaty, BioNTech/Pfizer, показват, че двете ваксини имат сравнително висок защитен ефект срещу вирусния вариант Делта в сравнение с Aлфа по отношение тежкото протичане на заболяването, включително хоспитализация.

При незавършен ваксинационен цикъл (с поставена една доза от ваксините с двудозов прием) ефикасността на ваксините срещу Делта варианта значително намалява - около 35% за двете ваксини по отношение тежкото протичане на заболяването.

Ето защо завършената ваксинация е от съществено значение за постигане на добър защитен ефект, допълват от МЗ.

"Ваксините срещу COVID-19 предизвикват създаването на неутрализиращи антитела, както и на Т-клетъчен имунитет срещу различни дялове на spike-протеина на вируса. По този начин се предизвиква адекватен имунен отговор.

В резултат на това различните мутации не оказват голямо влияние върху ефективността на ваксините. Тъй като всички одобрени в ЕС ваксини срещу COVID-19 са кодирани за spike-протеина на базовия вирус, може да се предположи, че въздействието на мутациите върху ефикасността на ваксините е сходно", посочват учените от института "Роберт Кох" в Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай