Медик съобщи за тежък шок в здравната система

Близо 1000 медицински сестри средно на година напускат системата на здравеопазването

Медик съобщи за тежък шок в здравната система | StandartNews.com

Близо 1000 медицински сестри средно на година напускат системата на здравеопазването по различни причини, съобщи в интервю за БНР Милка Василева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

24 281 са действащите медицинските сестри у нас, една трета от тях са над 65-годишна възраст, уточни тя.

Проблемът е световен, изтъкна Василева. По думите ѝ "проблемът е много сериозен и е дошло последно време да се намерят решения, за да се запази медицинският персонал."

Днес ще бъде представено изследване за кадровия дефицит в здравната система. Анкетата е направена сред професионалисти по здравни грижи. Данните са тревожни, отбеляза Василева.

"Колегите споделят колко много са претоварени, няма отношение, подобаващо, към тях, професията е недооценена и отново излиза въпросът за заплащането на труда."

"Натовареността е огромна. Това пролича особено при ковид пандемията. По отношение на България - по-малко колеги напуснаха системата, отколкото в западния свят. Хората споделят, че вече страдат от синдрома на изпепеляването (т.нар. бърнаут – бел. ред.) именно поради претоварване с работа. Най-често медицинските сестри работят на две, дори и на три места."

Милка Василева направи съпоставка: "Имахме 168 болници някога и 53 000 медицински сестри. В момента имаме 368 лечебни заведения и 24 000 медицински сестри. Всеки може да прецени на колко места работят колегите, за да може да имаме някакво здравеопазване."

Стартовата заплата на медицинските сестри трябва да е равна на три минимални заплати за страната, смятат от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Сестрите полагат и голям брой часове извънреден труд, посочи още Василева.

Нестабилната политическа ситуация има огромно отражение върху системата на здравеопазването, предупреди тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай