Петък,

Лоша новина за пациентите. Орязаха важни пари за джипитата

От: Иван Ангелов -
2318
Лоша новина за пациентите. Орязаха важни пари за джипитата
A
A
A

Намалени са парите за изследвания и консултации, с които личните лекари разполагат за своите пациенти. Това съобщават с раздразнение медици от цялата страна. Средствата за второто тримесечие са намалени и това ще засегне хронично болните и пациентите с остри заболявания, съобщава бТВ.

Два пъти месечно 79-годишният Станьо Станев посещава личния си лекар за направления. След прекаран инфаркт му се налагат по-често прегледи при специалисти.

„Важното е дали ще могат да лекуват пациентите, ако няма направления. Това значи, че не можеш да отидеш при специалист, не могат да ти определят диагнозата и да те лекуват“, смята той.

Вече 20 години д-р Зоя Ставрева е общопрактикуващ лекар с над 1400 пациента. Тревожи се, че намаляването ще се отрази негативно най-вече на хората с хронични заболявания.

„Близо 10% са отрязани направленията за изследвания и специалисти и над 60% за високоспециализирани изследвания, което за нас е огромен проблем. Максимум ще работим до началото на юни с това, което имаме в момента. Ще спрем профилактичните прегледи, ще спрем и диспансерните прегледи и ще останат най-острите състояния на хората, които са неотложни. Работата ни ще бъде много трудна и тежка“, обясни тя.

От Българския лекарски съюз очакват решение от Здравната каса.

„Имаме уверението, че регулативните стандарти ще бъдат преразгледани за второто тримесечие на 2023 г. и ще бъдат коригирани в посока нагоре. Да, бюджетът закъснява и републиканския, и на НЗОК, взети са мерки, мога да уверя колегите спокойно да работят, както досега“, заяви заместник-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Така, явно фактът, че здравеопазването работи по стария бюджет, е и причината за този проблем. От Здравната каса отговориха, че са предложили 10% увеличение на парите за направления спрямо миналата година. Но за да станат факт те трябва първо да бъдат гласувани от Народното събрание.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com