Липсващи антибиотици на пазара, как решаваме проблема

Инхалаторни продукти и антибиотици от поне три вида липсват на пазара в момента

Липсващи антибиотици на пазара, как решаваме проблема | StandartNews.com

Инхалаторни продукти и антибиотици от поне три вида липсват на пазара в момента. Надаваме се до седмици да се овладее ситуацията - това е уверение от страна на производителите. Информацията за наличност на лекарства трябва бързо да стига до лекарите за да изписват други видове, заяви пред БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Според него за един от липсващите продукти е издадено разрешение за заместващ. Инициирани са и дискусии, за да може системата да е адекватна на пазара. В нея са включени 63 продукта, забранени за износ. Тя е разработена така, че да изключи субективния фактор.

Наличността се формира от аптеките и от търговците на едро - има указания за приоритетно разпределяне към аптеките и равномерно за цялата страна, но има и търговски взаимоотношения с частен характер. Държавата няма роля в заявяването на количествата. При проверки се установява наличности, но аптеките имат договори с различни търговци на едро.

Има предложения за законодателни промени да бъдат регламентирани по-стриктно отношенията между търговци на едро и на дребно, допълни Кирилов.

Той уточни, че в световен мащаб 50% от лекарствата не са разпределени правилно, затова ЕК си е поставила това като приоритет.

Кирилов заяви, че към ковид ваксините интересът е по-нисък - от ноември досега са поставени 25 000 дози, към момента доставките на най-използваната ваксина са отложени.

България е заявила, че иска да получава реалните количества. В ЕС има сериозни излишъци от ваксини. В агенцията не разполагаме с информация колко ни струва да ги внесем и после да ги унищожим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай