Личните лекари с направления за PCR тестове

Това ще стане след предстоящо сключване на анекс към Националния рамков договор.

Личните лекари с направления за PCR тестове | StandartNews.com

Личните лекари ще имат право да издават направления за изследване с PCR на граждани за COVID-19 по строги критерии. Това ще стане след предстоящо сключване на анекс към Националния рамков договор.

Това беше решено на проведена среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на БЛС – в лицето на д-р Иван Маджаров и д-р Николай Брънзелов, на НЗОК – с представител управителят проф. Петко Салчев, на РЗИ-София град, на столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб.

До подписването на анекса, в извънболничната помощ направления за PCR изследване ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести. Новото е, че те ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния. Правото си да назначават изследване ще запазят и след промените в НРД.  

„На този етап не се налага втвърдяване на мерките, продължаваме да следим всички показатели на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме притеснения относно разпространението на COVID-19 и готовността на здравната система“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай