Лекар: Разхлабването на мерките е самоубийство

Коронавирусът категорично изпреварва процеса на ваксинация

Лекар: Разхлабването на мерките е самоубийство | StandartNews.com

"Коронавирусът категорично изпреварва процеса на ваксинация и той имунизира българското население. Ваксинационният процес катастрофално изостана".

Това каза д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар в София. Той подчерта, че това е на много лоша цена, която е 5% смъртност.

"Промяна в съотношението ваксинация - вирус едва ли ще настъпи", прогнозира лекарят и уточни, че са необходими 2,5 милиона ваксини, с които в близките около два месеца да се ваксинират 2,5 милиона българи, което според него ще е достатъчно количество за постигане на колективен имунитет, защото голям процент от хората в България са с имунитет след боледуване с Covid-19.

По думите на д-р Янев пред БНР разхлабването на мерките от 1-ви април е самоубийствен акт, от който ще има катастрофални последствия.

"Вирусът ще се движи мълниеносно и болничната система ще приключи".

Общопрактикуващият лекар сподели, че лекарите са на предела на възможностите си. Той обясни, че Спешната помощ изнемогва, а е въведена централизация и в болниците приемат само пациенти, докарани от спешните екипи. Той даде пример с пациенти, чакащи за линейка по 6-7 часа, което по думите му е разпад на бързата помощ, които физически не могат да поемат случаите.

"Всеки пациент с температура е с Covid-19, други вирусни инфекции няма", подчерта д-р Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай