Лекар, преборил вируса, ни зарадва: Идва краят на К-19

До Нова година се очаква да започне ваксинацията , каза д-р Дончо Дончев

Лекар, преборил вируса, ни зарадва: Идва краят на К-19 | StandartNews.com

Наближава краят на глобалната COVID-19 криза и ваксинацията ще помогне за това. Това каза пред Нова телевизия медикът на първа линия във ВМА д-р Дончо Дончев. Той самият е бил заразен с вируса, но го е преборил. През юли д-р Дончев направи разтърсваща изповед за пораженията, които заразата е нанесла на организма му.

ВИЖ ОЩЕ: Страшната изповед на доктор с коронавирус

„До Нова година се очаква  да започне ваксинацията за тези, които искат да си я направят. Който не иска, няма страшно.  Достатъчно е ¼ от населението да се ваксинират и се разрежда възможността за разпространение на вируса.”, обясни той. По думите на д-р Дончев, няма втора вълна, тъй като вирусът не си е тръгвал, за да има такава. „Мислехме, че минава като вълна. Където се настани, този вирус, не отстъпва. Само противовирусен препарат или ваксина ще помогнат да се преборим.”, категоричен бе д-р Дончев.

По думите му здравната система ще издържи, тъй като вече натоварването не е само в няколко болници. Голяма част от пациентите в реанимация вече не са в големите столични болници, а в клиниките в страната. Системата започна да работи в цялата страна, посочи още медикът.  Според него, въпреки че лекарите в ковид отделенията са защитени с маски, следват инструкции и ползват  дезинфекциозни средства, голяма част от тях се разболяват, заради  физическата преумора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай