Кунчев: Скоро ще започне спад на заразените

Дори следващите 2-3 седмици да достигнем високи числа, след това ще започне спад на новозаразените

Кунчев: Скоро ще започне спад на заразените | StandartNews.com

„Дори следващите 2-3 седмици да достигнем високи числа на новозаболели, след това ще започне спад на новозаразените“, прогнозира главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ Ангел Кунчев по време на работната среща.

„Увереност за това ми дава както организацията в лечебните заведения, така и фактът, че броят на ваксинираните и броят на преболедувалите българи продължава да расте, което ще даде възможност да отнемем от територията на вируса”, категоричен беше Ангел Кунчев.

Той изрази надежда, че в страната ни ще бъде създадена организация за безопасен туристически сезон и хората ще се върнат към нормален живот.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов информира премиера, че имунизацията в страната в момента се извършва по фазите по Националния ваксинационен план. Системата е в готовност да възстанови имунизацията с ваксината на „АстраЗенека”, щом Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) излезе със становище за пълната й безопасност.

Ангелов беше категоричен, че натискът върху лечебните заведения е контролиран.

„Разкриваме допълнителни легла, преструктурираме болниците, така че да могат да отговарят на повишеното търсене в съответната област”, допълни здравният министър.

 „Обстановката в София е напрегната, като най-голям натиск има върху лечебните заведения за болнична помощ“, информира директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев.

В тази връзка Пенчев посочи, че със заповед от утре ще бъдат увеличени COVID-леглата във всички лечебни заведения с 20%.

„Прави се внимателен анализ и на това да не бъдат ощетени пациентите, които нямат COVID-заболяване, за да могат и те да бъдат лекувани, особено в спешни състояния”, добави още директорът на Столичната РЗИ.

Пенчев докладва, че днес след обяд предстои среща с директорите на големите болници, на която ще бъде направен анализ и ако е необходимо, ще има индивидуален подход към всяко лечебно заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай