Колко струва да ти махнат кърлеж в болница

Не го стискайте или усуквайте при вадене, за да не повърне и да не ви инфектира

Колко струва да ти махнат кърлеж в болница | StandartNews.com

Със затоплянето на времето кръвосмучещите паразити плъзнаха, а броят на ухапаните се увеличи.

В столицата ваденето на паразитите достига до 70 лева. Цената за услугата в болниците в страната масово е между 30 и 50 лева. Медицински център в Пловдив дори предлага махането на паразита у дома с поставяне на ТАП срещу 100 лева.

Премахването на впития паразит на някои места струва повече, ако манипулацията се извършва през нощта или по празници. Ако паразитите са повече от един, ваденето на всеки следващ е с отстъпка. Медицинските центрове предлагат и бърз тест за лаймска болест, който струва 25 лева. 

Не мажете кърлежа с олио, не го усуквайте и не го горете с цигара, предупреждават специалистите. Не го заливайте с мазнина, защото това ще задави кърлежа и той може да повърне заразена кръв, докато е впит. Това може да доведе до инфекции и заразяване с лаймска болест.

Не го стискайте или усуквайте при вадене, за да не повърне и да не ви инфектира, пише „Телеграф“. 

След като бъде отстранен, кърлежът може да бъде изследван за носителство на инфекции, което струва към 30 лева. Според специалистите обаче важно е да изследваме не кърлежа, а себе си около месец след свалянето му. Кръвното изследване за лаймска болест струва около 50 лева.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болест у нас има 25 заболели от лаймска болест само началото на годината. Близо 300 българи миналата година са се заразили след ухапване от паразити. 

Зараза 

Средно между 10 и 20 процента от кърлежите са заразени, но далеч не всеки паразит успява да предаде инфекцията при забиване върху нас. Смята се, че между 1 и 3 процента от ухапванията от кърлежи водят до заболяване от лаймска болест.

Обичайно случаите от лаймска болест през годината са около два пъти повече от случаите на марсилска треска. Тя се предава от друг вид кърлеж, т.нар. кучешки кърлеж, и кучетата са основен резервоар на инфекцията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай