Кога ще влезе в действие електронната рецепта?

Най-вероятно в началото идентификацията ще става с ЕГН и имената на пациента

Кога ще влезе в действие електронната рецепта? | StandartNews.com

Периодът на тестване на електронната рецепта ще започне още преди 1 януари идната година, стана ясно още вчера.

"Надявам се да бъде колкото може по-кратък. Докато лекарите не видим, че системата работи без никакви проблеми, които неминуемо ще се появят в началото, няма да я въведем", заяви в интервю за бТВ зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Брънзалов обясни, че рецептурните книжки ще отпаднат като изискване за отпускане на медикаменти, а електронната рецепта ще е облекчение за пациентите.

„По никакъв начин електронната рецепта не измества прегледа от лекар. Тя ще бъде издадена след това. Пациентът няма да излиза с лист хартия от кабинета“, уточни той.

Лекарят обясни, че след като електронната рецепта бъде въведена в Националната здравна информационна система и получи номер, той ще се идентифицира в аптеката, като фармацевтът вижда какво е лекарството и го отпуска на пациента.

Брънзалов обясни, че ако на електронната рецепта има 3 медикамента, а в дадена аптека има само 1 – пациентът ще може да вземе само този, като без допълнителни листи може да отиде в друга аптека, за да вземе останалите.

„Най-вероятно в началото идентификацията ще става с ЕГН и имената на пациента. Факт ще е и по-голямата отчетност“, коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай