Кога да чакаме ефекта от сертификатите

Поне след 10-14 дни, каза зам.министър Златанов

Кога да чакаме ефекта от сертификатите | StandartNews.com

Зеленият сертификат не е предпоставка за задължителна ваксинация. Зелен сертификат се издава при няколко хипотези - приложена ваксина, преболедуване, направен ПСР или бърз антигенен тест.

Това заяви зам.-здравният министър д-р Александър Златанов пред News.bg по повод зеления сертификат, мерките, ваксинацията и връщането на най-малките деца в училище с щадящи тестове.

Плюсът на зеления сертификат е, че досега е имало голяма скрита заболеваемост сред много хора с леки симптоми, които предпочитали да не влизат в системата и да не бъдат карантинирани.

Сега обаче при нуждата от тест много такива хора като цяло се доказват, веднага се предприема изолиране, което от друга гледна точка е добра противоепидемична мярка, обясни Златанов.

Редно е хората, които са носители да бъдат изолирани, а здравите да имат спокойствието да си вършат своята дейност, без да бъдат опасни, уточни зам.-министърът.

По думите му минимален резултат ще имаме в рамките до 10 дни, а малко по-стабилен резултат до 10-14 дни. Златанов очаква в началото на идната седмица да има резултат поне като тенденция от въведената мярка.

Чисто хипотетично зам.-министърът обясни, че ако зеленият сертификат не даде резултат, следващата стъпка ще бъде затваряне на повече дейности, пълно затваряне на обекти, вечерен час, а защо не и невъзможност да напускат домовете си на определени групи хора - мерки, въвеждани в други страни до този момент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай