Четвъртък,

Кирил Ананиев: Донорството е свещено дело

От: Стандарт -
148
Кирил Ананиев: Донорството е свещено дело
A
A
A

Днес в Народния театър „Иван Вазов” бяха връчени годишните отличия за принос към донорството и трансплантацията. На събитието присъства и здравният министър Кирил Ананиев. „Донорството не е само хуманна кауза, това е свещено дело, което дава живот на хората”, изтъкна той. "Днешното събитие не е толкова благородно, колкото делото на хората, за които ние сме се събрали да почетем", подчерта Ананиев.

Министър Ананиев благодари на близките и родителите на донорите, защото това е много тежко решение в много труден момент. През настоящата година за първи път се определят годишни отличия на хората, които подпомогнаха да се случи донорството и трансплатанцията в страната ни, обясни Ананиев.

Здравният министър е убеден, че няма да бъде първи и последен път, а традицията, наградите и отличията ще станат ежегодни и ще бъдат силен стимул и мотив за развитието и надграждането на усилията ни за постигането на по-добри резултати.

Според Ананиев кампанията за донорството има за цел българското общество да бъде информирано за това какво представлява донорството, какви резултати има, какви ползи носи самата трансплантация.

"Има много каузи в България, но не всички се подкрепят и много хора не виждат смисъл да подкрепят дадена кауза. Аз съм убеден, че заата кауза ще застане почти цялото българско общество. Да дариш втори живот на един човек, който е болен и има нужда от орган,няма по-голяма награда от това”, каза здравният министър.

Той изтъкна, че донорството и даването на право на втори живот може да се сравни само с едно – раждането на новия живот.  Затова здравният министър още веднъж благодари на всички, които участват в процеса и призова да се обединят усилията на обществото да бъде издигнато донорството и трансплантациите на много по-високо равнище.

Награди получиха координатори по донорство, водещи трансплантолози и директори на лечебни заведения - донорски бази и трансплантационни центрове, пише Нюз.бг.

От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Росен Иванов коментира, че днес се прави първата крачка, която е абсолютно потребна. "Днес искаме да поднесем официално своите почитания, благодарност и признателност на всички, които имат отношение към трансплантацията", посочи шефът на ИА "Медицински надзор".

Той благодари на координаторите по донорство, които жертват своето време, професионализъм и човешко отношение, за да могат да подготвят донора и неговите органи да могат да бъдат трансплантирани. Росен Иванов благодари на лекарите оператори, които извършват операцията по трансплантациите и я определи като много висока, отговорна, специализирана и професионална работа.

"Благодаря и на медицинския персонал, който се грижи за следтрансплантационния период, така че да може трансплантираният да продължи своя живот", каза Росен Иванов.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията