Кантарджиев: Ваксината предпазва от нови мутации

Но британският вариант на коронавируса, който е по-заразен, в момента доминира и трите ваксини

Кантарджиев: Ваксината предпазва от нови мутации | StandartNews.com

„При изследвани 7 материала от туристи, завърнали се от Занзибар, в Националния център по заразни и паразитни болести не са доказани нови варианти на коронавируса. Всички материали на заразените са от познатия ни британски щам“, информира Дарик директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.

Той е категоричен, че новата мутация на коронавируса „E484K”, която бе открита в Румъния и Токио и притесни учените, се влияе от трите налични ваксини у нас, които имат защитно действие към нея, но то не е така силно, както към британския вариант.

Грип от тип А и Б тази година не е установен в България, любопитното е, че няма доказани и други коронавируси, различни от SARS-CoV-2, което по думите на проф. Кантарджиев е много голяма рядкост и досега не е наблюдавано в годините.

Британският вариант на коронавируса, който е по-заразен, в момента доминира и трите ваксини, които са у нас, създават достатъчен имунитет срещу него, сочат последните заключения на учени, категоричен бе проф. Кантарджиев.

„Учени от „Кембридж”, „Файзер” и „Модерна” изследват тази нова мутация „Е484К”, оказва се, че антителата на преболедували досегашните варианти на коронавируса или на ваксинирани, имат защитно действие срещу новата мутация, но не така силно, както към британския вариант. В момента ситуацията в нашата страна е такава, че трябва да се положат всички усилия и на хората, и на здравните власти, възможно по-голям брой хора да бъдат ваксинирани с достъпните у нас ваксини.”

Експертът е категоричен, че ваксините не могат да предизвикат мутации, а могат само да ги разпространят.

„Новият щам не е дошъл с ваксината, но може да се развие в обществото, благодарение на нея.”

Любопитно е, че освен, че грипът изчезна, в Националния център по заразни и паразитни болести не са установени и никакви други коронавируси.

„При изследваните материали за грип не се доказа нито грип А, нито грип Б. Не се доказват и коронавируси, различни от SARS-2, което е много голяма рядкост и досега не сме го наблюдавали. Значи, новият коронавирус измести не само другите човешки коронавируси, но измести и всички РНКовид вируси,” категоричен бе проф. Тодор Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай