Вторник,

Кантарджиев с нови данни за тромбозите

От: Мартина Суботинова -
763
Кантарджиев с нови данни за тромбозите
A
A
A

"Стана една мода – много да се говори за този коронавирус, а то си има и други болести“. Това заяви директорът на Националния център по заразни паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ.

Той обясни, че тромбозите стават само при първата игла, а при втора игла няма описани случаи. „Тромбозите стават много рядко – на 3 милиони ваксинирани, млади жени, които взимат противозачатъчни и рискът е, когато жената е в овулация и получи първата инжекция от AstraZeneca. В Германия има наблюдения, че риск има при поставяне на AstraZeneca на жени в овулация.“

„Другите ваксини също имат странични реакции, но проявите на тромбози са толкова рядко, че все още не може да се каже дали тромбозите и техният механизъм зависят от ваксината“, уточни той.

От 5 до 8% от хората не реагират адекватно на ваксината. Много нисък процент от ваксинираните нямат да изградят антитела.

„Когато има много ваксинирани, пазим тези, които не са ваксинирани и тези, които не са изградили имунен отговор в себе си“, категоричен бе проф. Кантарджиев. Все още британският вариант е най-разпространеният и в някои области на страната се получават нови мутации, които в момента се проучват – в Северна България.

Цената на ПСР теста е много висока поради голямото търсене. По отношение на зелените ваксинационни сертификати за пътуване, проф. Кантарджиев отбеляза, че нашата страна ги одобрява, тъй като това е един от начините за ограничаване разпространението на инфекцията. „Здравият човек, който не представлява опасност за здравето на околните е добре дошъл в нашата страна“, посочи медикът.

По думите му сертификатът съдържа много малко данни – името на човека, прекарване на инфекциозното заболяване, нивото на антитела и за това дали конкретният човек се е ваксинирал. „Всяка ваксина си е лекарство и се прилага по кратката характеристика на производителя“, обясни проф. Кантарджиев.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички