Какво предвижда топ математик за вируса

При 300 заразени на ден здравната ни система няма да издържи

Какво предвижда топ математик за вируса | StandartNews.com
  • При 300 заразени на ден здравната ни система няма да издържи

Топ математик даде прогнозата си за развитие на заразата от коронавирус. Стигнем ли 300 заразени на ден, здравната система ще се претовари и тя няма да извържи, каза пред БНР проф. Николай Витанов от БАН. Той ръководи екипа от учени за създаване на математически модели за разпространението на COVID-19, който работи към Националния оперативен щаб. Витанов обясни, че прогнозата му за приключване на епидемията около средата на юни е била при условие, че мерките се спазват стриктно. Но това вече не е така.

"Мерките се спазваха до преди 10-ина дни и тогава регистрираните случаи бяха около 10. Ако бяхме издържали още две седмици, щяхме да излезем от медицинската част на кризата, което означава, че щяхме да имаме толкова малък брой регистрирани случаи, че можеше да ги пренебрегнем, защото здравната система е подготвена, за да се справи с тях. Получи се друго - мерките спряха да се спазват и то очевидно. Щом не се спазват мерките, броят на заразените започва да расте", каза професорът.

Според проф. Витанов сега рискът за заразяване е по-голям, но по-поносим, защото в сравнение с месец март сега здравната система е по-подготвена. По думите му така се обясняват и решенията на управляващите да разхлабват мерките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай