Какви зарази разнасят наводненията и има ли риск за морето от Украйна?

Предупрефденията на проф. Кантарджиев

Какви зарази разнасят наводненията и има ли риск за морето от Украйна? | StandartNews.com

„Рисковете от заразите са си от нашите наводнения, защото залее ли водата септичните ями, дворовете, стаите и т.н. трябва да се внимава за няколко неща“.

Предупреждението отправи проф. Тодор Кантарджиев - съветник по здравните въпроси на Столична община. Думите му са по повод опасностите за здравето на хората от наводнените райони в България, какво и притесненията, че след взривяването на стената на язовир „Нова Каховка“ редица зарази от Украйна ще дойдат през Черно море и у нас.

„Първо, докато се правят спасителните дейности и се гази във вода има опасност от лептоспироза, инфекция, която идва от фекално заразяване, ферми, прасета, животни и т.н. 

Доброволците, хората, армията работят в наводнените места, но е много важно да се прави дезинфекция и да се спазва хигиена, когато се работи в тези области – миене на ръце и ползването на преварена вода е на първо място“, поясни съветникът по здравните въпроси на Столична община в сутрешния блок на Нова ТВ.

По думите му наводненията водят до проблеми с водоснабдяването, а често във водопровода попада и фекална вода.

Много важни са три неща в такива случаи.

Първо – преварявайте си водата.

 Второ – ако нямате време да правите това, то я дезинфекцирайте с капки йод.

 Трето и най-важно – това е хигиената“, каза проф. Кантарджиев.

За притесненията, че водите на Черно море това лято може да са заразени, той заяви: „Без паника! Черно море се самоучиства. Като почне след дни слънцето, ще се изтрепат всички бактерии във водата.

То е единственото море, където когато плуваш дълго време и си играеш във водата, след това не се чешеш.

Няма за какво да се притесняваме да плануваме там. От седмици се говорят само неверни неща и се повтарят думи на псевдоспециалист", каза професорът. 

Той коментира и слуховете за разнасяне на холера, като категорично заяви, че са неоснователни и опасност няма:

"В нашата държава на пръстите на едната ръка се броим хората, коти сме работили с микроба на холера. Ако си пийнал вода с холера или си хапнал с такава храна, то тогава се заразяваш.

Като кажат такава глупост и хората започват да се плашат. Никаква опасност с холера няма. 

Последната холера в Одеса беше 1970 година, защото просто бяха изпуснати нещата, тъй като бе допуснато да се изпусне замърсена вода.

Няма как по Черно море да дойде холера от Украйна у нас. 

И салмонелата е ужасно нещо, но няма опасност. От всичките 200 салмонели е опасна една малка групичка. Тръгне ли ТИФ… ето това е сериозно заболяване“.

„Тоя народ трябва да свикне да уважава труда на епидемиолозите, които ако няма пандемии са тормозени и държани на малки заплати“, категоричен бе Кантарджиев и допълни, че „лошото е, че от новите ни съюзници /б.ред. САЩ/ нищо добро не взимаме, защото там всичко било уредено.

Проф. Кантарджиев коментира и новината от началото на месеца, че в Гърция са починали шест деца, заразени с бактерията на стрептококи тип А.

„Айде да не плашим майките. Стрептококите са бактериите, които преди около 60 години правеха големи проблеми. Като се въведоха антибиотиците, смъртните случаи  рязко намаляха. И сега правят някои проблеми – гърлобол при децата, червен вятър, стрептококови инфекции и други.

Ама лечението е много просто - пеницилинов антибиотик и минава!“, категоричен бе съветникът по здравните въпроси на Столична община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай