Как терапията при дископатия облекчава болката

Някои причини за възникването й, на които дори не обръщаме внимание, са неправилна стойка и стрес

Как терапията при дископатия облекчава болката | StandartNews.com

Всички желаем да сме дейни и да оползотворяваме времето си. Противно на това си хубаво желание ние често пълним графиците си с ангажименти и не осъзнаваме, че се претоварваме. Ежедневието ни става прекалено забързано и те не се чувстваме добре.

Започваме да претупваме задълженията си и благополучието си. Тормозим както умовете си, така и телата си. Това се отразява много неблагоприятно на здравето и психиката ни и води до по-сериозни проблеми.

Работата за вършене е много и все по-голям проблем представлява неправилната стойка на тялото при стоене или неправилно извършване на работна дейност. Натрупва се напрежение в определени части от човешкото тяло и това предизвиква различни заболявания.

Често много от тях са точно в гърба. Пример е заболяването дископатия.

  • Какво представлява?

Дископатията обобщава видове увреждания. Тя представлява различни изменения при дисковете, които са разположени между прешлените в гръбначния стълб. То в същност е заболяване на нервната система, което засяга гръбначния стълб. Също така засяга и гръбначния мозък, който е разположен в канал, образуван между от прешлените и меджупрешленните дискове.

  • Какво предизвиква дископатията?

Най-честите причини за възникването му са споменатото по-горе физическо натоварване или натрупване на повтарящи се микротравми на определени места. Може да се получат и вследствие на вродени аномалии или на някакви гръбначни заболявания. Факт е, че с износването и остаряването на елементите от гръбначния стълб, се появяват много подобни проблеми.

Някои причини за възникване на дископатия, на които дори не обръщаме внимание, са именно продължителното стоене в неправилна поза и стресът. Други такива могат да бъдат дори наднорменото тегло, небалансираното хранене и други.

Травмите на гръбначния стълб засягат и отслабват функцията на дискове, намиращи се между прешлените, също са причина за появата на дископатия. Друга такава са измененията в интервертебралните дискове, които се появяват до 25% при хора до 40-годишна възраст и често са факт при по-възрастните.

  • Какви симптоми може да се появят?

Възможно е да са само леки болки в гърба, но иначе симптомите на дископатия са разнообразни. Значение за тяхната поява има мястото, където възниква проблемът, и неговият мащаб. Може да усетите болки, безчувственост и изтръпване в кръста или такива, започващи от стъпалото, продължаващи по крака към седалището. Усеща се и при повече напъване като при смях и кашлица.

Възможно е да се получат мускулни спазми или други симптоми като шийна болка. Може да се усети дискомфорт около раменните лопатки, в ръцете, предмишниците и рамене. По-рядко може и към гръдния кош, китките и пръстите.

В напреднал стадий на болестта се отразява и на походката. Намалява се сетивността на долните крайници и на цялото тялото.

  • Какво лечение ще последва?

При наличие на такива болежки трябва заболелият да се свърже със специалист. Освен да го прегледа, лекарят може да поиска различни тестове или изследвания, за да е сигурен за диагнозата.

След като се установи дали е налична и колко развита е болестта се назначава терапия при дископатия . При хора с остри и нестихващи болки се налага хирургична операция. Не при всички случаят е такъв. Често ползвани методи са кинезитерапията и балнеолечението.

Много голяма полза има от правилна физическа активност. При тази болест лежането и лекарствата не са отговорът. Подберете правилни упражнения за раздвижване като например с помощта на инверсни лежанки.

Тези устройства са нов и модерен начин за разтягане и спортуване най-често в домашна среда. Използва се силата на земната гравитация, за да се намали натиска оказван върху гръбначния стълб и да се разсее напрежението в мускулите . Това е идеален вариант да се преборите с дископатията. Раздвижете се, облекчете и премахнете болката с помощта на нов и бюджетен уред. Той ще ви възвърне спокойствието и ще спомогне за вашето благополучие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай