Петък,

Как ще тестват децата и учениците

От: Редактор -
222
Как ще тестват децата и учениците
A
A
A

Стана ясно как ще бъде извършена кампаниятаза масов скрининг за коронавирус в детските градини и училищата. МОН стартира и проучване дали родителите са съгласни на децата им да бъде направен бърз антигенен тест.

„Материалът за изследване с бърз антигенен тест се взима от носоглътката с тампон, подобно на изследването PCR. Възможен е лек дискомфорт при манипулацията, но инвазивното действие се осъществява от медицински специалисти”, обясни  зам.-образователния министър Таня Михайлова.

Зам.-министърът подчертава, че изследването е по желание и целта е да се намали възможността за предаване на инфекции от COVID-19 от вирусоносителили болен в училищна среда.

„При провеждане на изследване с бързи антигенни тестове резултатите са готови в рамките на един час, което позволява лесно и бързо изследване на повече хора за дадено заболяване”, пише още в писмото Михайлова.

Тя обръща внимание на директорите, че е необходимо да информират родителите, че антигенните тестове за определяне на причинители на заразни заболявания се използват в медицинската практика от години.

„Тяхната цел е да открият специфична чужда част (антиген) от причинителя в изследваната проба, което се изразява като положителен резултат от съответното изследване. Бързите антигенни тестове за COVID-19 са насочени към определени белтъци (антигени) на вируса SARS-CoV-2 причинител на заболяването”, обяснява зам.-министърът.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com