Как да се отървем от проблеми със съня

Понякога се оказва трудно да се осигурят необходимия брой часове при натоварен график

Как да се отървем от проблеми със съня | StandartNews.com

Човек се нуждае от поне 8 часа на ден сън, за да е нормална почивката му. Понякога се оказва трудно да се осигурят необходимия брой часове при натоварен график. Съществува обаче още една група, която страда от безсъние, това са хората със здравословни проблеми.

1. Гастроезофагеална рефлуксна болест Това е заболяване на стомаха, което е придружено от киселини и киселинен рефлукс. Последното са случаи, когато стомашен сок навлиза в хранопровода, гърлото или устата.

Поради тези симптоми здравият сън може да е нарушен. Поне, според проучвания, приблизително 3 от 4 души, изпитват нарушения на съня, поради ГЕРБ.

Пробвайте и се подложите на лечение (ако е необходимо). Не забравяйте да спазвате режим на съня и диетата. Яжте няколко пъти на ден, през равни интервали. Пийте много вода. Не яжте поне 3-4 часа, преди сън и опитвайте да изградите режим за ставане, по едно и също време, ежедневно.

2. Заболяване на щитовидната жлеза, а именно хипертиреоидизъм По името може да разберете, че се дължи на свръх производство от хормони на щитовидната жлеза. За жалост, голям брой хора, по целия свят се сблъскват с този проблем.

Хипертиреоидизмът ускорява метаболитните процеси и възбужда нервната система твърде много. Това води до треперене, нощно изпотяване, сърцебиене и безпокойство. Всички те са идеална обстановка за „тихия и спокоен“ сън.

Ако имате подобни прояви, не забравяйте да проверите ендокринната си система. Направете тестове за основните хормони: TSH (без T3 и без T4); ултразвуково сканиране и консултация с ендокринолог лекар са задължителни

3. Неврологични заболявания Такива може да включват болестта на Паркинсон или множествена склероза. Почти всички хора с Паркинсон страдат от безсъние. При пациентите с множествена склероза, вероятността от нарушаване на съня е три пъти по-висока, от тази при здрави хора. Към причините за безсънието се добавят и други разстройства в нервната система.

Задължително е да контролирате физическото и психическото състояние и да не отключвате болестта. Добре е да потърсите консултация с невролог или психотерапевт.

4.Тревожност и депресия Безсънието е толкова опасно състояние, че може да доведе до неврологични разстройства. Трудността при заспиване, неспокойните нощи, безпокойството и усещането да се чувствате по-изтощени сутрин, отколкото вечер, са отличителните белези на психологическите проблеми. 90% от хората с депресия изпитват безсъние. Постоянното безпокойство и напрежение, свързани с безпокойството, пречат на спокойния сън, през нощта.

Пациенти с такова заболяване, страдат от мисли за миналото, настоящето или бъдещето. Именно такива ги изкарват извън контрол. Тук, само специалист може да помогне да се преодолее депресията и безсънието. В противен случай тези двама "приятели" - депресия и тревожност ще продължат да преследват и измъчват до безкрай!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай