Понеделник,

Министри: Още нищо не е решено /ОБНОВЕНА/

От: Редактор -
250
Министри: Още нищо не е решено /ОБНОВЕНА/
A
A
A

Това, което чухме на брифинга днес, беше мнението на здравните власти за необходимостта от допълнителни мерки срещу коронавирус пандемията. Уважавам тяхното експертно становище, но ви уверявам, че тези предложения за частичен локдаун тепърва ще бъдат обсъждани с премиера и с всеки ресорен министър.

Както заяви и самият министър Ангелов.каза неговият колега Красен Кралев.

Представените от НОЩ мерки днес ще бъдат обсъдени сектор по сектор по време на заседанието на кабинета, след което ще бъде взето конкретно решение за прилагането им.

Това на практика означава,че мерките ще се разискват от министрите още тази сряда, когато по план е редовното заседание на МС. Към момента не се планира да има извънредно заседание на правителството, съобщиха от МС.

Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи удължаване на извънредното положение до края на месец март, стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет. Ако бъдат одобрени мерките, те ще влязат в сила от 27 ноември - петък. 

Проф. Ангелов ще предложи преустановяването на присъствените занятия в училища, университети, ясли и детски градини да бъде въведена забрана за колективни спортни мероприятия, затварянето на барове и завадения, както и на моловете. Забрана ще има и за частни събирания. 

Ще могат да работят аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, обяви още здарвният министър.

Новите мерки ще бъдат разхлабени около Коледа,ако има резултат, каза още Ангелов.„ Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг.

Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията им, каза още той. „Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра.

Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е да се обединим отново в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим нашите сънародници.", каза Ангелов.

Здравният министър увери, че за Коледа ще се направи всичко възможно мерките да бъдат отслабени. Според него мерките трябва да дадат резултат най-рано след 8 дни. Очакванията на здравните власти са за подобрение на обстановката в рамките на 2 седмици.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички