Имунитет? С ваксина, а не с боледуване

Прекаляването с хранителни надбавки е вредно

Имунитет? С ваксина, а не с боледуване | StandartNews.com

"Колективният имунитет се получава най-вече когато има ваксина срещу дадено заболяване. Ако над 80% от населението е ваксинирано, тогава се създава такъв имунитет", каза проф. Елисавета Наумова в предаването "Лице в лице" по bTV.

По думите на консултанта по клинична имунология няма доказателства, че ако масово преболедуваме COVID-19 ще се създаде колективен имунитет.

"Не трябва да се сещаме за имунната си система, само когато има пандемия, а трябва да мислим за нея през целия си съзнателен живот

Малко са имуномодулаторите, за които се знае, че са ефикасни. Те обаче трябва да се прилагат само от специалисти и само когато се знае, че има някакъв дефицит в някои от звената на имунната система", поясни консултантът по клинична имунология.

"Всяка една хранителна добавка или медикамент, взет безразборно, без да знаем, че организмът има нужда от него, по-скоро вреди, отколкото помага. При нас идват деца, на които се дават какви ли не добавки и, вместо да помогнат, те отключват други нежелани процеси", поясни Наумова.

"Ако минаваме през настинките и грипа сравнително леко, това означава, че имунната ни система е добра. Тогава и хората не търсят лекарска помощ", обясни проф. Наумова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай