Фургони пред болниците. Тестват за К-19 от петък

Заповедта е на здравния министър проф. Костадин Ангелов

Фургони пред болниците. Тестват за К-19 от петък | StandartNews.com

От петък, 6 ноември, пред всяка болница трябва да има фургони за тестване за коронавирус. Мобилните пунктове отварят врати в 13:00 часа, съобщи директорът на болница "Света Екатерина" в София проф. Генчо Начев в интервю за Нова тв.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов разпореди - диагноза пред болницата

Заповедта е на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Тя бе издадена след вчерашното разпореждане на премиера пред всяка болница да има пункт за преглед, в който да се определя състоянието на пациента и да се преценява на място за хоспитализация ли е. До решението се стигна, след като през последните дни стана ясно, че линейките на Спешна помощ не смогват да отговорят на лавината от адреси.

 „Ние също ще разкрием такъв пункт. Дали ще вземем за тази цел фургон или ще използваме откъснато от болницата помещение, ще се реши”, обясни проф. Начев. В тези пунктове, за които настоя премиерът Бойко Борисов вчера, ще се правят антигенни тестове. „Това са по-бързи тестове от PCR - за 10-15 минути има около 96% сигурност в диагностицирането на коронавирус", обясни проф. Начев.. Идеята е още там, в пунктовете, да има сигурна диагноза и съвет какво да се прави.

„По разпореждане на РЗИ сме разкрили и още 5 легла за заразени с коронавирус”, каза още той. Според него в сегашната ситуация не може да има „чиста от COVID болница". „Това е пълна илюзия. Затова според мен трябва всяка болница, независимо колко е специализирана, да се подготви и да има отделение за пациенти с коронавирус”, каза още той.

Проф. Начев смята, че има два сценария за разпространението на коронавируса у нас. Оптимистичната прогноза е да се върнем на нивата отпреди три месеца, а песимистичната -  да достигнем нивата на заболели в Чехия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай