Експерт попари надеждите за ваксината срещу К-19

Най-рано през есента на другата година

Експерт попари надеждите за ваксината срещу К-19 | StandartNews.com

Колко време още ще чакаме ваксината срещу коронавирус? Отговор на въпроса даде доц. Андрей Чорбанов от департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН.

Прогнозите за ваксина срещу COVID-19 до края на годината или до пролетта са нереалистични, заяви експертът пред бТВ. "Да, до края на годината ще има ваксина в някоя лаборатория, това е сигурно, но тя няма да бъде на пазара, с изключение на държавите, които са извън строгите регулации. Нормалната процедура за тестване на ваксина е достатъчно дълга, за да бъде до следващата есен доказано безвредна“, обяви имунологът.

Не се очаква цената на PCR теста да поевтинее у нас. От началото на пандемията хората, които доброволно се изследват за своя сметка плащат 100-120 лв.

В различните държави в Европа цената на тестовете е различна, но рядко е по-ниска от тази у нас. В Турция единствено е под 60 лв.

"Турция има собствено производство на консумативи и са извън регулацията в ЕС. Ние боравим с консумативи, които са внос“, коментира д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на частна лаборатория.

Според доц. Чобанов проблемът е в това, че у нас държавата или касата не поема във всички случаи изследването. „Лабораториите са частни дружества и могат да определят каквито искат цени. Трябва обаче това да се договаря между тях и държавата или касата“, смята имунологът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай