Екипен играч ще лекува Варна

Екипен играч ще лекува Варна | StandartNews.com

Анелия Клисарова може да влезе в историята като първата дама начело на града

Искам да върна вярата, че има значение какво мислим и искаме, казва кандидатът за кмет

Варна ми даде много - тук пораснах, изучих се, станах лекар, ректор, после министър. Сега е мой ред да дам нещо на Варна. Имам приятели, които ми казват, от нас нищо не зависи, всичко се решава на едни други нива в държавата. С това искам да се преборя. Искам да върна вярата на хората, че всеки от нас е важен, че има значение какво мислим и искаме. И, ако в тази кампания успея да го направя, ще съм си свършила работата наполовина. Другата половина ще я свършим заедно с хората по време на управлението. Тези думи проф. Анелия Клисарова почти изстрелва в отговор на въпроса, защо се впусна в битката за кмет на Варна. Уверена е. Силата на дребната фина дама личи по погледа. Очите й излъчват решителност. Кандидатурата й за кмет е издигната от сдружение "Търсете жената" в средата на месец юли. Тогава председателят му вицеадмирал от резерва Петър Петров обяви, че е време Варна да има жена за кмет. Досега начело на града са били само мъже. В този смисъл изборите на 25 октомври може да са исторически за Варна. Ако Клисарова стане кмет, тя ще влезе в историята като първата дама начело на морската ни столица.

В историята на предстоящия след дни вот влезе като единствения независим кандидат за кмет, регистриран с гражданска подписка. Подкрепа още преди изборите й дадоха повече от 3000 варненци. Тя е единственият кандидат от останалите претенденти, който не е едновременно и в листа за общински съветници. Всички, които застават зад кандидатурата й - приятелите, хората от подписката, организацията на БСП - я подкрепят безрезервно. Познават я и знаят, че когато, както казват - Ани поеме ангажимент, го изпълнява.

Анелия Клисарова е лекар по професия. Още си спомня времето, когато след завършване на Медицинския университет във Варна била разпределена в село Житница. "Сега, след толкова време, мога да кажа - радвам се, че съм имала този шанс, въпреки че тогава не го разбирах така. Този стаж ми даде много. Научи ме да реагирам бързо и да вземам решения, без да се бавя, защото от това зависеха човешки животи", разказва тя. И добавя, че си обича професията. Началник е на клиниката по нуклеарна медицина и радиология в УМБАЛ "Св. Марина".

Казва за себе си, че е екипен играч. Дава за пример колектива си в клиниката. "Млади хора са, мои студенти и докторанти. Всеки си знае задълженията и работата върви. Нито един от другите не може без цялото. Да си призная, щастлива съм, че ги имам в екипа си и съм горда, че останаха в България, а не потърсиха път навън, както много други млади хора, завършващи медицина", споделя Клисарова.

Мандатът й като министър на образованието и науката в предходното правителство беше кратък. Според учители, обаче, дори за малкото време е успяла да напипа пулса на нужните промени в системата. Идеята й, че трябва да има един учебник по един предмет в системата в основното образование още е хит. За нея говорят с одобрение и учители, и родители. "Съжалявам, че наредбата, която подготвихме и оставихме готова, беше отхвърлена, защото един учебник, при това писан от учители, щеше да е много по-полезен, отколкото сегашните, в които има безумни текстове", коментира Клисарова.

На въпроса от какво ще лекува Варна бързо и категорично отговаря: "От безразличие - когато не си безразличен, си отговорен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай