Държавата поема теста за коронавирус в болница

Включват го в цената на клиничните пътеки

Държавата поема теста за коронавирус в болница | StandartNews.com

Държавата поема тестовете за коронавирус при влизане на пациент в болница. За целта ще бъде вдигната цената на всички клинични пътеки. В тях ще влезе сумата, която ще покрива входящия тест за коронавирус на пациентите при постъпването им в болница, независимо с какво заболяване. Така тази сума няма да се плаща нито от болния, нито от лечебните заведения.

ВИЖ ОЩЕ: Държавата поема теста за коронавирус в болница

Здравният министър Кирил Ананиев прави среща с Българския лекарски съюз, за да бъде обсъдени новите цени на клинични пътеки. Ще бъде коригирана и цената на клиничната пътека за COVID-19, така че финансирането й да е адекватно на полаганите грижи от медицинските екипи.

Това стана ясно днес на специална среща на премиера Бойко Борисов с Националния оперативен щаб. На нея бе обсъдена актуалната епидемична обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и мерките за поддържане на готовността на болниците да приемат и лекуват пациенти с новия вирус. В разговора участваха министрите на здравеопазването Кирил Ананиев, на финансите - Владислав Горанов, и на икономиката - Емил Караниколов.

„Засилваме готовността на болниците за лечение на българите с коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с новата болест и да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията“, заяви по време на срещата министър-председателят Бойко Борисов.
Премиерът разпореди на здравния министър и на щаба да продължат изключително внимателно да следят и анализират данните на заболеваемостта у нас с цел възможно най-добра реакция на здравната ни система за опазване на здравето и живота на българските граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай