Двойно повече пари за лечение на коронавирус

Стойността на клиничната пътека се вдига от 600 на 1200 лв

Двойно повече пари за лечение на коронавирус | StandartNews.com

Двойно повече пари отпуска от 1 август държавата за лечението на коронавирус у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Държавата поема теста за коронавирус в болница

Стойността на клиничната пътека се вдига от 600 на 1200 лв., решиха днес надзорният съвет на здравната каса и лекарският съюз. Това стана броени часове след разговора на премиера Борисов с Националния оперативен щаб, на който бе взето принципното решение за увеличаване на пътеката за коронавирус. А също така и за вдигане стойността на всички клинични пътеки, за да може касата да покрие входящите тестове на всички хора, които влизат в болница независимо от заболяването си.

Касата и лекарският съюз се съобразиха с решението на премиера и щаба и обявиха, че ще има повишение на всички клинични пътеки, но не уточниха с колко. Целта е да може PCR тестът да бъде включен в тях, така че голяма част от пациентите, които ще бъдат хоспитализирани да минат през такъв тест, обясни зам.-председателят на лекарския съюз проф. Николай Габровски.

Болниците и лекарите нямат право да искат PCR тест от пациентите, за да ги хоспитализират или прегледат, както и да искат те да заплащат за него, категорично заяви и шефката на надзора на НЗОК  Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването. Тя съобщи, че възможността болниците да получат 85% от приходите си, ако заради коронавируса те са паднали под този праг, ще продължи до септември. В случай на нужда - и след това.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай