Доц. Околийски каза защо психиката ни скърца

Българинът не иска да се ваксинира срещу коронавирус

Доц. Околийски каза защо психиката ни скърца | StandartNews.com

Неспазването на мерките срещу коронавируса не е защото сме недисциплинирани или много лоши европейци, а е знак за това, че нещо с психиката ни скърца. Тезата разви в интервю за бТВ доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.

ВИЖ ОЩЕ: Страхуваме се, но не искаме ваксина срещу К-19

 „Ние се чувстваме тъжни, депресирани, често хаотични и един от знаците за това е неспазването на мерките“, обясни доц. Михаил Околийски. По думите му в България безпомощност има при около 62% у хората, а страх при около 60%. Субективното преживяване за стрес и липсата на изход води до увеличена употреба на алкохол при мъжете, а при жените – на непредписани от лекар медикаменти, обезболяващи, обясни доцентът. Той посочи, че алкохолът води до повишени нива на агресия. Има 17 жени, убити от партньорите си от началото на пандемията и взрив на сигнали за домашно насилие.

Въпреки всичките си страхове, свързани с пандемията обаче българинът не иска да ползва ваксината срещу смъртоносната зараза, защото вярва но конспиративните теории, свързани с нея. Изследване на СЗО показва, че българинът става все по-мнителен.

Около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина, съобщи доц. Михаил Околийски. По думите му причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има някакви други намерения. В България ваксинирането е традиционно ниско, припомни той.

„В сравнение с други страни в Европа, ние сме на едно от първите места по конспиративно мислене и по това да вярваме, че има тайни организации, които движат определени процеси – например пандемията. От друга страна през годините в България много малко се е инвестирало в обществено здраве и превенция“, каза доц. Михаил Околийски.

Разчитаме единствено ваксината да ни помогне и да ни даде мощно оръжие в борбата с коронавируса, защото в момента данните са доста песимистични, посочи Околийски.  И допълни: „Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, че това е много сериозно и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно.”.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай