Страхуваме се, но не искаме ваксина срещу К-19

Брифингите ще са полезни, смята доц. Околийски

Страхуваме се, но не искаме ваксина срещу К-19 | StandartNews.com

Въпреки огромния страх от коронавируса, повече от половината българи не искат да се ваксинират срещу заразата, когато защитният препарат бъде готов. Това сочат данните на световната здравна организация, съобщени от представителя й за България доц. Михайл Околийски.

До края на годината или началото на другата се очаква да има ваксина. В България желаещите да се ваксинират обаче са под 50%, каза доц. Околийски пред бТВ. Мнението на Световната здравна организация е, че ваксинацията трябва да бъде на доброволен принцип и всеки човек сам да преценява иска или не да се ваксинира.

"Ние проведохме едно изследване на нагласите на хората, СЗО имаше посланието да се обединим и да спазваме мерки. Това се спазваше за няколко месеца, и след това не.”, заяви експертът. За него е недопустимо медици да говорят да не се носят маски. "На база събраните научни доказателства и много проучвания стана ясно, че маските са много важни на закрито", заяви той.

Проблем е политизирането на коронавируса, това важи и за нашата и за други страни. Ние от СЗО смятаме, че сега е моментът да се обединим като хора да запазим себе си и близките си, допълни Околийски.

Мащабът на пандемията в България в момента не е притеснителен, въпреки че има фаза плато, която продължава доста дълго. За да не минем от плато към бърз скок е важно да се наблюдава и следи случващото се, смята още доц. Михайл Околийски.

Брифингите ще са полезни, ролята им е хората да имат валидна и адекватна информация, тъй като има много фалшиви новини, които стресират хората, смята той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай