Неделя,

Документът за ваксина у нас не значи нищо

От: Редактор -
162
Документът за ваксина у нас не значи нищо
A
A
A

Сертификатите за ваксинация, които се получават след втората доза, не ни освобождават от карантина при влизане в страната, установи БНТ.

Много подробно беше обяснено как можем да си изкараме сертификат, че сме получили две дози ваксина. Вариантите са или да си направим електронен подпис срещу 30 лв. или да си получим сертификата от личния лекар.

Но в крайна сметка каква е идеята на този сертификат в момента - до телевизията достигна казус на човек, който има такъв сертификат, има и документ, с който доказва, че е прекарал Ковид-19, но това няма никакво значение на летището. РЗИ го уведомяват, че каквито и документи да им покаже, ще трябва или да си остане вкъщи 2 седмици, или да плати стотина лева за PCR тест.

Такива са правилата в България в момента. Оказа се, че има страни в Европа, които признават този сертификат и освобождават от карантина, ако го предоставите.

Здравните власти обаче отговориха, че у нас не се признава за момента, защото ваксината не е гаранция че не си преносител на вируса.

В тялото на журналиста Найо Тицин има стотици антитела, защото е прекарал Ковид-19, и две дози от ваксината на "Пфайзер".

"Този сертификат не важи за нищо. Той е абсолютно безсмислена хартийка. За какво трябва да си го издаваме, когато никой не го признава?!", казва Найо Тицин.

"PCR тестовете, стана ясно, че и те също не дават 100% гаранция, че не си преносител на вируса. Аз разбирам всичко това. Проблемът е, че не разбирам защо тогава трябва да се издават тези сертификати.

От здравното министерство допълват, че наложените на българските граници правила са същите и дори по-леки от тези в някои други страни.

Оказва се, че вече има поне 8 страни, които не задължават ваксинираните хора да стоят в карантина. България не е от тях.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички