Доктор с тежка изповед защо липсват лекарства в аптеките

Аптеките не са магазини за лекарства, предупреди д-р Николай Брънзалов

Доктор с тежка изповед защо липсват лекарства в аптеките | StandartNews.com

Отсъствието на ред и безконтролното отпускане на медикаменти без лекарско предписание е причината за липса на лекарства. Това каза в интервю за НоваНюз д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. 

"Не виждам кой знае какъв недостиг на лекарства, че да се изпада в истерични изявления. Не съм имал отказ при изписване на медикаменти. Може би проблемът не е в здравната система. При грипна епидемия е нормално да има завишено търсене на лекарства. Пред мен са били продавани пет опаковки антибиотик без рецепта. Когато дойде следващият пациент, който ще има истинска нужда от него, няма да може да си купи. Аптеките не са магазини за лекарства", заяви той.

По думите му трябва да се вземат предвид сезонът и заболеваемостта и да се направят анализ и прогноза.

"Трябва да има регистър на леглата в болниците, за да не продължава да има проблем с настаняването, мисля, че въпросът е решен. Здравната ни система не е толкова калпава, ние сме единствените в ЕС, където пациент може да влезе при личен лекар, след това да бъде консултиран от тесен специалист и да бъде хоспитализиран в един ден. Смазващата административна тежест е големият проблем. 20-25% е реалната клинична дейност, останалото е тежка административна дейност", каза лекарят.

"3990 общопрактикуващи лекари има в цялата страна. Кърджали, Смолян и Разград са областите с най-малко", разкри д-р Брънзалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай