До месец ще има мерки в подкрепа на медсестрите

Министърът е поел ангажимент, че ще бъдат изготвени правила, които да влязат в сила с приемането на новия бюджет на НЗОК

До месец ще има мерки в подкрепа на медсестрите | StandartNews.com

След четиричасова среща с протестиращите медицински сестри министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обеща днес, че до месец ще предложи конкретни мерки за удовлетворяване на техните искания, основното от които е увеличение на заплатите.

Министърът е поел ангажимент, че ще бъдат изготвени правила, които да влязат в сила с приемането на новия бюджет на Здравната каса, според които част от сумите в клиничните пътеки да се отделят за работни заплати, а обещаните повече 200 милиона лева в бюджета за догодина да се насочат предимно за работни заплати, обясни Мая Илиева след срещата:

"Това са правилата, които те са подготвили и които ще ни докажат на практика дали работят след месец, след като бъде приет бюджетът. Единственото хубаво нещо е, че ще започнат контрол и проверки за това, че се нарушават условията на труд, за това, че масово се работи на 24 и 36 часа, за това, че се работи много извънреден труд, който не се изплаща или въобще не се подава информация към НАП. Затова се надяваме поне с контрол да се подобрят условията на работа, а пък след това заплатите. Ще изчакаме да видим дали наистина ще проработят тези правила".

Медицинските сестри разчитат правилата и контролът за разпределение на средствата за работни заплати да стане факт, а също и договореното в колективните трудови договори да бъде задължително за всички болници.

След края на срещата, няколко от сестрите отказаха да напуснат сградата на МЗ, докато не се изпълнят исканията им. Нежеланието им да излязат беше потвърдено и от протестиращите пред сградата медицински сестри в съобщение, също изпратено през социалните мрежи. Когато сестрите излязоха от сградата обаче, те увериха, че не е имало барикада, както твърдяха някои медии. Обещаха, че няма да спрат с протестите и че ще има нов идния месец.

По-рано през деня медицинските сестри и специализантите блокираха бул. "Мария Луиза" в двете посоки

Протестиращите настояваха за две минимални работни заплати като стартова заплата за медицински специалисти, а специализантите - да могат да работят в избрани от тях болници, независимо дали държавата заплаща обучението им. Няколко медицински сестри поискаха и оставката на министъра на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай