До какво води ранното откриване на рак на кожата

Важно в профилактиката да се включват родственици на пациенти с ракови кожни заболявания

До какво води ранното откриване на рак на кожата | StandartNews.com

Пет случая на пациенти с рак на кожата в начална фаза са диагностицирани в рамките на кампания „Евромеланома” 2020 г. от екипа на Клиниката по онкодерматология към Университетската болница за активно лечение по онкология. Това съобщават от лечебното заведение. Диагностицираните са на възраст над 55 години.

Прегледани са 49 пациенти с основателни проблемни образувания и бенки, както и с проблемна кожа, за която трябва да бъдат полагани грижи.

От болницата посочват, че е важно в такава профилактиката да се включват родственици на пациенти с онкологични кожни заболявания, както и родители с деца и подрастващи за осъществяване на първи преглед на бенки.

В рисковата група са деца със светла кожа, светла коса и светли очи. Лекарите отчитат повишена култура за редовно използване и прилагане на слънцезащитни средства , както и отговорност за грижата към кожата.

Ранната диагностика при рака на кожата дава възможност за своевременно лечение оперативно с минимален белег, добър естетичен резултат, без да се прави компромис с отстоянието в здрава тъкан от тумора, съобразно онкологичните стандарти, посочват още от Университетската болница за активно лечение по онкология.

По време на кампанията е установен и един случай с начален малигнен меланом при млад човек, като петгодишната преживяемост в толкова ранна фаза на израждане надхвърля 90% и прогнозата е много благоприятна.

Всички пациенти с новооткрити кожни тумори са планирани за оперативно лечение.

По данни на Евромеланома 92% от хората знаят, че излагането на слънце може да причини здравословни проблеми, но само 18% от хората винаги защитават кожата си от слънцето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай