Неделя,

Ще лекуват нелечими болести с редакция в ДНК

От: Стела Стоянова -
Ще лекуват нелечими  болести с редакция в ДНК
A
A
A

За 1000 лева си правим геномно изследване и избираме лечението

До пет години ще се появят нови терапии, които ще лекуват тежки и нелечими засега заболявания. Това обещават специалисти от фармаиндустрията.

До момента чрез чрез генна терапия се лекуват меланом, ретинопатия, В-клетъчен лимфом, вид ензимна недостатъчност. Извършват се обаче клинични проучвания за още 300 заболявания. Очакванията са по този начин да бъде открито и лечение на резистентността към антибиотици, от която са зависими все повече хора.

Надеждата на иновативните компании е в новите генни терапии, каза д-р Светослав Ценов, експерт на ARAfarM. Той обясни, че в момента всеки човек може да си направи геномно секвениране /казано по-просто - ДНК профил/ срещу 300-400 долара, при това само за един ден. В началото стойността на изследването е струвала 54 млн. долара, като постепенно през 2003 г. е паднала на 1000.

В момента чрез него може да се установят ред болести,  като се използват 66 хил. генетични тестове, обясни д-р Ценов. Подготвят се 300 терапии, предимно в областта на онкологията, но и в сърдечно-съдовите заболявания, офталмологията и др. Около 40 от тях са в последна фаза на клинични изпитвания и скоро могат да се появят и да се включат в здравните системи.

При генните терапии може да се подмени увредения ген и заболяването да се излекува. Но трябва да има достатъчно доказателства не само от клинични изпитвания, а и от реалната практика. Въпреки това обаче трябва да има правила, на чиято база да се използва технологията за редактиране на гените.

В България в момента също има подобни устройства, които правят генетични изследвания и могат да установят дори увредените гени, заради които Анджелина Джоли отряза гърдите си. Едното се намира в Медицински университет – София, другото – в Института по молекулярна биология на БАН. Проблемът е, че устройството в БАН е спечелено по проект, но институтът няма средства за консумативите, необходими за едно изследване.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички