Четвъртък,

Ще лекуват нелечими болести с редакция в ДНК

От: Стела Стоянова -
370
Ще лекуват нелечими  болести с редакция в ДНК
A
A
A

За 1000 лева си правим геномно изследване и избираме лечението

До пет години ще се появят нови терапии, които ще лекуват тежки и нелечими засега заболявания. Това обещават специалисти от фармаиндустрията.

До момента чрез чрез генна терапия се лекуват меланом, ретинопатия, В-клетъчен лимфом, вид ензимна недостатъчност. Извършват се обаче клинични проучвания за още 300 заболявания. Очакванията са по този начин да бъде открито и лечение на резистентността към антибиотици, от която са зависими все повече хора.

Надеждата на иновативните компании е в новите генни терапии, каза д-р Светослав Ценов, експерт на ARAfarM. Той обясни, че в момента всеки човек може да си направи геномно секвениране /казано по-просто - ДНК профил/ срещу 300-400 долара, при това само за един ден. В началото стойността на изследването е струвала 54 млн. долара, като постепенно през 2003 г. е паднала на 1000.

В момента чрез него може да се установят ред болести,  като се използват 66 хил. генетични тестове, обясни д-р Ценов. Подготвят се 300 терапии, предимно в областта на онкологията, но и в сърдечно-съдовите заболявания, офталмологията и др. Около 40 от тях са в последна фаза на клинични изпитвания и скоро могат да се появят и да се включат в здравните системи.

При генните терапии може да се подмени увредения ген и заболяването да се излекува. Но трябва да има достатъчно доказателства не само от клинични изпитвания, а и от реалната практика. Въпреки това обаче трябва да има правила, на чиято база да се използва технологията за редактиране на гените.

В България в момента също има подобни устройства, които правят генетични изследвания и могат да установят дори увредените гени, заради които Анджелина Джоли отряза гърдите си. Едното се намира в Медицински университет – София, другото – в Института по молекулярна биология на БАН. Проблемът е, че устройството в БАН е спечелено по проект, но институтът няма средства за консумативите, необходими за едно изследване.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички