Петък,

Дариткова уточни промените в Закона за здравето

От: Мартина Суботинова -
107
Дариткова уточни промените в Закона за здравето
A
A
A

След последните промени в Закона за здравето, които бяха приети в петък на първо четене в НС, Даниела Дариткова публикува пост във фейсбук профила си с разяснения.

„Между непрестанни прегледи и консултации с пациенти в тази нелека Ковид-обстановка, реших да обясня защо предлагам точно тези промени в Закона за здравето. Те явно остават неразбрани от опозицията или умишлено се използват за манипулативни цели.“, написа тя.

С поправка се премахва задължителната карантина в болничните звена, различни от Ковид - зоните. Става въпрос за това, че цели отделения се карантинират заедно с персонал, пациенти и придружители, намиращи се там към момента на издадени от директора на РЗИ заповед за карантинен режим. Така например до края на август месец НЗОК е платила на болниците за лечение на над 5000 пациенти с коронавирус, отделно от това е платено за повече от 600 души, които са били карантинирани в лечебни заведения.

„Нали никой не мисли, че всички болни от корона вирус трябва да бъдат подложени на болнично лечение!? Както знаем, едни пациенти прекарват вируса без симптоми, други - с леки, трети - с тежки симптоми. Убедена съм, че за COVID-19 не се налага при всички случаи задължително болнично лечение, а само задължителна изолация“, пише също Дариткова.

Тя уточнява, че болничното лечение е по предписание на лекар, насочил пациента за хоспитализация с негово или ако той не е в състояние, със съгласието на близките му. С новите текстове, които предлага, се определят противоепидемичните мерки, а не показания за прием в болница.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички