Джафер: Безплатни изследвания за клетъчен имунитет

Бизнесът ще наложи практиката за доказване на имунизация, каза депутатът от ДПС

Джафер: Безплатни изследвания за клетъчен имунитет | StandartNews.com

Не управленски решения ще наложат ваксинационните сертификати, а по-скоро бизнесът ще наложи практиката за доказване на имунизация или на прекарана вече инфекция от коронавирус. Това прогнозира зам.-председателят на здравната парламентарна комисия д-р Нигяр Джафер от ДПС в интервю за Дарик радио.

Според нея след въпроса за PCR-тестовете сега на дневен ред ще излезе темата за изследването на клетъчния имунитет, което също трябва да бъде безплатно.

Д-р Джафер не изключи предстоящите избори на 4 април да се проведат при пореден пик на броя заразените, тъй като кризата с коронавируса не се управлява, а по-скоро се разчита на импровизации.

Нужна е програма за безплатно изследване на клетъчния имунитет

По думите й в момента имунолози с основание предупреждавали достатъчно рано за нуждата от национален план за изследване на клетъчния имунитет. Това изследване трябва да бъде безплатно за гражданите, както са въведени и безплатните PCR-тестове, отбеляза д-р Джафер. За да не плащат българите с лични средства огромната сума, дадена за тестове.

„Както говорихме много време за PCR-тестове, за това че трябва да са безплатни и да има достъп до тях. Сега ще бъде актуална темата за изследване на клетъчния и хуморалния имунитет. Сега е актуално създаването и финансирането на програма за изследване на клетъчния и хуморален имунитет – нещо, което трябва да бъде безплатно за гражданите, така както бяха въведени безплатни PCR-тестове“, смята зам.-председателят на здравната парламентарна комисия.

"Имаме една криза, която все повече хора виждат, че не може да се каже, че е управлявана криза. Съвсем реалистично е изборите да се проведат по време на пик на заразата. Дали обаче се направиха достатъчно сериозни усилия за предприемане на стъпки, които да предотвратят това - моят отговор е "Не", коментира тя.

"Война не се печели с импровизации, а с предвидимост - така че предварителната подготвеност, стратегическото мислене са съществена предпоставка за спечелване на подобни битки и войни. Още повече оправданието, че ситуацията е непредвидима и непозната, вече не работи, защото вече се натрупаха достатъчно данни", категорична е д-р Нигяр Джафер.

Тя посочи, че не знае защо властта е нарекла пунктовете за имунизация "зелени коридори". "Последните събития абсолютно потвърждават правилото, че май я караме на импровизации", отбеляза още зам.-председателят на НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай