Чесън и люти чушки - мехлем за сърцето

Няма билка, която да отмени нуждата от водене на здравословен начин на живот

Чесън и люти чушки - мехлем за сърцето | StandartNews.com
  • Глогът понижава кръвното, куркумата сваля холестерола, а канелата - кръвната захар
  • Няма билка, която да отмени нуждата от водене на здравословен начин на живот

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.

Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

 

Няма как да подмина, без отдаване на полагащото й се уважение, тази светла в най-различен смисъл дата, каквато е Рождението на св. Йоан Кръстител, известно сред народа като Еньовден. Това е времето на най-дългите дни и най-късите нощи, когато по традиция се вярва, че билките имат най-голяма целебна сила. Някогашните знахари са събирали лечебни растения на Еньовден, след което са ги оставяли да се сушат и са ги сортирали и разпределяли на Св. Врач - първи юли.

Според народните вярвания за всяка болка има билка. Тъй като болестите са 77 и половина или 99 и половина, за да може успешно да лекува, лечителят трябва да разполага и с "половин билка", тъй като отговарящата на нея "половин болест" е винаги смъртоносна. За тази цел лечителят взима напосоки стръкче от някоя от набраните еньовденски треви, хваща го за двата края и го дърпа. Ако растението се скъса точно през средата, това означава, че лечителят ще може да лекува "половинката болест" през тази година и за целта ще използва именно двете части на скъсаното стръкче.

Днес ние разполагаме с международна класификация на болестите - вече единадесета ревизия - която съдържа над 85 хиляди отделни болестни единици. В нея няма нито дума както за "половинката болест", така и за "половинката билка". Но това не отменя стародавната традиция да търсим помощ и сред лечебните растения.

В настоящата статия представям няколко растения, които имат благотворен ефект върху сърцето и съдовете.

  •  Глог

Този красив храст, който се среща често в цяла България, е навярно най-широко употребяваната билка за сърдечни заболявания. Има лек тонизиращ ефект върху сърцето, подобрява коронарния кръвоток и намалява увреждането на сърцето след преживян инфаркт. Също така понижава кръвното налягане и успокоява свръхвъзбудената нервна система.

У нас най-често се използва тинктура от цветовете на глога, но всички части на растението съдържат активни вещества. Най-честата лечебна комбинация е с мента и валериана - може да се намери във всяка аптека. Плодовете му - така известните глогинки - в миналото са били широко употребявани за храна. Стрити и прибавени към хляба, те му придават сладък вкус.

ЧесънТози добре познат зеленчук е представител на огромен род, който има благотворни ефекти върху здравето - основно по отношение на инфекциите и на сърдечносъдовата система. Сред по-познатите роднини на чесъна са лук, праз, левурда, шалот, рокамбол и самардала, но напоследък често виждам по пазарите да се продават малки саксийки със сибирски лук, който е особено подходящ за салати.

Чесънът доказано понижава кръвното налягане, намалява нивата на холестерол в кръвта, подобрява съпротивителните сили на организма срещу инфекции и има известно директно противомикробно действие. Съществуват данни, че също така намалява риска от тромбози, а силното му антиоксидантно действие предпазва тъканите от увреждане по време на възпаление.

Когато говорим за чесъна и неговите роднини, съществуват два основни проблема. Първият е свързан със силната му специфична миризма, която е невъзможно да бъде прикрита. Докато бяхме задължени да носим маски заради ковид, това не беше особен проблем, но сега, след като маските отпаднаха, миризмата на чесън отново може да бъде пречка.

Другият проблем е, че всички лукови растения дразнят стомаха и това ограничава употребата им при някои хора.

  •  Лют пипер

Червените чушки съдържат множество полезни вещества. На първо място, те са най-богатият природен източник на витамин С, а пигментите, на които се дължи цветът им, в организма се превръщат във витамин А. Но освен това те са богати на витамини от групата В, витамин Е, желязо и фосфор. Когато към това добавим и лютивината, дължаща се на веществото капсаицин, благотворните ефекти върху организма се увеличават значително.

Съдоразширяващият ефект на лютите чушки води до понижение на кръвното, до по-добро хранене на тъканите и до подобряване на сърдечната дейност. Капсаицинът е едно от малкото вещества, известни с това, че повишават нивата на добрия холестерол - HDL. Също така води до подобряване на метаболизма на мазнините и може да помогне при борбата с наднорменото тегло.

За съжаление, не всеки човек може да яде люто, но ако сте сред тези, които могат, моят съвет е да не си го спестявате. Установено е също, че лютивината повишава настроението, тъй като предизвиква отделянето на ендорфини - хормоните на щастието.

 

  •  Куркума

Много е изписано и казано по адрес на тази подправка и аз едва ли имам какво толкова да добавя. Куркумата представлява тревисто растение, произхождащо от топлите страни, в чиито корени се съдържа жълтият пигмент куркумин. Той има множество благотворни ефекти върху сърцето. Понижава риска от образуване на тромби, както и нивото на холестерола, укрепва сърцето и съдовете, има противовъзпалителен ефект. Установено е, че куркуминът намалява честотата на инфаркти при пациенти след коронарен байпас.

Това, което трябва да знаете е, че куркумата задължително трябва да се приема с ензимен инхибитор - например черен пипер или грейпфрут, тъй като по-голямата част от куркумина бива разграден в черния дроб и изобщо не достига дотам, където трябва да упражни благотворните си ефекти.

 

  •  Канела

Забелязал съм, че в България много хора не харесват аромата на канелата, тъй като им предизвиква асоциация с вареното жито, което се раздава на помен. Това е съвсем незаслужено, тъй като канелата сама по себе си може по-скоро да помогне за вашето оцеляване. Тя понижава кръвното налягане и нивата на "лошия" холестерол, също така и кръвната захар. По този начин тя въздейства на цели три рискови фактора за развитие на сърдечно заболяване.

Освен изредените дотук, в традиционната медицина се срещат още много средства "за сърце". От тях си заслужава да споменем две групи. От една страна са успокоителните билки като дяволската уста, белия имел, копъра и резенето. Те регулират функциите най-вече на нервната система, но намалявайки по този начин физиологичните ефекти на стреса, те действително могат да подпомогнат и работата на сърцето.

Към втората група спадат растения, съдържащи силно активни вещества, които директно могат да влияят на сърдечната дейност. Това са напръстникът, момината сълза, горицветът, беладоната и още няколко подобни на тях. Само ги споменавам с изричното уточнение, че те са силно отровни и е много трудно да се прецизира точната лечебна доза. По-добре си яжте чесън с люти чушки, отколкото да се опитвате да се лекувате с тези билки.

И най-накрая, но не и по важност, винаги помнете, че няма билка, хранителна добавка или лекарство, които могат да отменят нуждата от водене на здравословен начин на живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай