Понеделник,

Чакат повече западнонилска треска у нас тази година

От: Редактори -
392
Чакат повече западнонилска треска у нас тази година
A
A
A

Този сезон очакваме комарите да разболеят хора от западнонилска треска. Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, в интервю за Агенция Фокус.

„Миналата година починалите в Сърбия са 45, в Румъния – 35, в Гърция – над 50“, посочи професорът. По думите му заболяването е засегнало и България през миналата година. „В нашата страна миналата година доказахме 15 случая, двама от които починаха“, добави той.

Проф. Кантарджиев каза, че асептичните менингити и енцефалити се причиняват от две групи вируси, като едната е именно групата на западнонилската треска, а другата е групата на хората с възпаление на мозъка.

„Другата група е свързана с възпаление на мозъка при деца, загуба на съзнание – това са ентеровирусите, които са характерни за периодите на горещините“, поясни той. Тодор Кантарджиев добави, че тази група вируси засяга централната нервна система.

Над 20% от кърлежите обикновено са носители на някакви инфекции, обясни още Кантарджиев.

„Въпреки че ухапванията от кърлежи в началните месеци на лятото бяха около 3 пъти повече ухапаните хора от ухапаните миналата година, заболяванията, които се предават от кърлежи и които се диагностицират в Националния център, са с 30% по-малко“, каза професорът.

Той добави, че и случаите на лаймската болест също са намалели. „Всичко това се дължи на факта, че Националният център по заразни и паразитни болести широко препоръчваше взимането на еднократна доза антибиотик при свалянето на кърлеж“, поясни Тодор Кантарджиев и заяви, че кърлежите пренасят и други болести.

„Кърлежите по градинките пренасят други заболявания, които преминават с неразположение и температура, като ерлихиоза, анаплазмоза и други инфекции. Тази година с една трета са по-малко регистрираните болни от лаймска болест и марсилска треска, благодарение на факта, че повечето хора взеха по една доза антибиотик със сваляне на кърлежа. Това намалява с 10,2 пъти вероятността да се разболееш“, заяви той.

Професорът бе категоричен, че инфекциите трябва да се лекуват правилно, за да не настъпят тежки усложнения.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията