Неделя,

Борисов поиска центрове за плазма

От: СТАНДАРТ -
143
Борисов поиска центрове за плазма
A
A
A

Премиерът Бойко Борисов поиска от здравния министър да се осигури възможност хора, преболедували коронавирус, за даряват кръвна плазма не само в София, а и в цялата страна. Според него това е начин да се помогне на новозаболели и те да бъдат успешно излекувани.

От Сдружението за лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма изпратиха писмо до премиера и здравния министър с искане да бъдат отворени кръвни центрове в цялата страна, за да могат хората да даряват реконвалесцентна плазма за лечението на пациенти с Covid-19, а не само това да се случва в Националния център по трансфузионна хематология в София.

Сдружението осъществява контакт с дарители, за да са сигурни как се лекува с плазма и разясняват процедурата. Според тях сред центровете, които искат да имат отделение за вземане на плазма, на първо място е Шумен.

Идната седмица във Варна предстои да започне работа кръвният център. Очаква се и в Стара Загора, Пловдив и Плевен също да започнат да събират дарители на място. В Русе и Бургас имат желание, в Благоевград също, пишат от Сдружение. Към момента дарителите от Варна, например, пътуват до София само с мисията да дарят плазма за тежко болен от коронавирус.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com