Американският посланик обеща сътрудничество в здравната сфера

САЩ са партньор на България за установяването на ефективна и ефикасна система на здравеопазване

Американският посланик обеща сътрудничество в здравната сфера | StandartNews.com

Източник: БТА

Публичното здравеопазване е ключов елемент на външната политика на САЩ и Държавният департамент създаде ново Бюро за здравна сигурност и дипломация (Bureau of Global Health Security and Diplomacy (GHSD). Това е знак, че тясното сътрудничество с нашите партньори и съюзници в здравната сфера е приоритет за САЩ. Включително и с България, за да ѝ помогнем да подобри политиката си в областта на здравеопазването.

Това каза Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, в речта си при откриването на международната конференция "За по-устойчива здравна система в България", която се провежда в София.

Дискусията се организира съвместно от представителите на търговските камари у нас на САЩ, Германия и на Швейцария – Американската търговска камара в България, Германо-Българската индустриално търговска камара и Българо-Швейцарската търговска камара. Освен посланик Мертен, на събитието присъстват и посланиците на Германия Ирене Мария Планк и на Швейцария Раймунд Фурер.

Сътрудничеството с България ще е широкообхватно, стана известно от думите на посланик Мертен. То ще обхваща обмяна на опит и програми за превенция, образователни програми за медици, скрининг програми, в областта на регулациите и лицензирането на нови медикаменти и др.

“САЩ са партньор на България за установяването на ефективна и ефикасна система на здравеопазване“, увери посланик Мертен.

Той е твърдо убеден, че достъпът до качествени здравни грижи е в основата на обществено-икономическото добруване. А широките дискусии, с участието на всички заинтересовани страни, са средство за подобряване на здравните грижи.

Посланикът посочи, че България заделя за здраве 8 на сто от своя брутен вътрешен продукт, но допусна, че парите ще растат, защото населението в страната застарява.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай